Zemřelo miminko s černým kašlem, potvrdil ústav. Nakažených přibývá

S černým kašlem (pertusí) se do 1. září v tuzemsku léčilo téměř 29 400 lidí, odborníci ale tvrdí, že nakažených může být ale mnohem více. Na komplikace spojené s touto nemocí zemřela tříměsíční holčička. "U dívenky byla spolu s pertusí byla přítomna infekce bakterií Streptococcus pneumoniae spojená se zánětem plic a potvrzen rodinný výskyt," upřesnil SZÚ.

Státní zdravotní ústav eviduje letos devět úmrtí, z toho dvě u nejmenších dětí, ostatní byli dospělí ve věku a od 48 do 84 let. Z posledních dat ústavu dále vyplývá, že v posledních čtyřech týdnech bylo evidováno průměrně 735 nových případů za týden, počet hlášených případů se pohyboval od 898 do 694 případů. Jde přitom podle ústavu o mírně klesající trend, na jaře byly totiž týdenní počty dvojnásobné.

U dětí do jednoho roku života bylo v tomto roce hlášeno již 499 případů onemocnění pertusí, v srpnu bylo evidováno průměrně 20 nových případů za týden. 

[chooze:article;value:571555]

​Nejvíce případů černého kašle letos zaznamenali ve Středočeském kraji (3 415 případů), za ním následují kraje Moravskoslezský (3 358), Ústecký (3 063) a hlavní město Praha (2 774). Na opačném konci žebříčku s nejméně pacienty trpícími pertusí jsou kraje Olomoucký (1 108) a Karlovarský (359). Nejvyšší nemocnost byla dosud hlášena na jihu Čech, v Jihočeském, Zlínském a Ústeckém kraji.

"Nové případy onemocnění se však stále vyskytují ve všech věkových skupinách a počty hlášených případů pertuse potvrzují, že v populaci je dostatečné množství vnímavých jedinců, mezi kterými může původce onemocnění, bakterie Bordetella pertussis, cirkulovat. Vzhledem k tomu, že předpokládáme značnou podhlášenost onemocnění a že řada případů nákazy se do Informačního systému infekčních nemocí (ISIN) z nejrůznějších důvodů nedostane, bude skutečný výskyt nákazy v populaci pravděpodobně mnohem vyšší. O tom svědčí i stále vysoký počet potvrzených onemocnění u nejmenších dětí, který je odrazem cirkulace infekce v dospělé populaci," uvedl Státní zdravotní ústav.

"Protože v proočkované populaci může mít onemocnění pertusí mírný až subklinický průběh, jsou právě dospívající a dospělí často zdrojem infekce pro nejmenší děti," upřesnil SZÚ.

"Zejména osoby s chronickým onemocněním a senioři jsou křehčí a náchylnější k infekcím obecně, vzhledem k oslabení jejich imunitního systému, měly by proto zvážit očkování, nebo by jim jejich ošetřující lékař měl doporučit očkování proti vybraným onemocněním, zejména pokud jsou tyto osoby institucionalizovány. S návratem z prázdnin a s nastupující podzimní sezónou respiračních nákaz lze předpokládat, že onemocnění se bude v populaci nadále udržovat," upozornil úsav.

Černý kašel stále neustupuje. Očkujte se, radí odborníci (5/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.