Státní rozpočet vyvolal bouři v koalici. Návrh je zcela nepřijatelný, zuří Piráti

Ministerstvo financí navrhlo na příští rok státní rozpočet se schodkem 230 miliard korun. Pro Piráty tento návrh není přijatelný a chtějí navýšení peněz na program bydlení, který má pomoct s bytovou krizí v Česku. "Je to věc na budování dostupného nájemního bydlení. Ta ambice je pět tisíc bytů navíc v České republice, v tuto chvíli v té výdajové stránce ty peníze zohledněny nejsou. V takovou chvíli na to Piráti nemohou kývnout," poznamenal ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš.

Podle premiéra Petra Fialy i ministra financí Zbyňka Stanjury (oba ODS) ale není tento program prioritou. "Nejlépe s bydlením pohneme, když se rozhýbe a zrychlí bytová výstavba. A to se stane například tím, že se zrychlí stavební řízení. Teď se musí dobře, funkčně rozběhnout digitalizace stavebního řízení," podotkl premiér Fiala.

[chooze:article;value:572034]

​Kromě Pirátů není s rozpočtem spokojeno ani hnutí STAN. Ministr školství Bek chce více peněz pro nepedagogy a vysoké školy. Návrh podle něj zatím není finální. "To je pořád jenom mezikrok, nemá smysl vyhrožovat tím, že bychom pro něj nehlasovali. Samozřejmě že bychom pro něj nehlasovali," sdělil Bek.

Ostatní koaliční partneři jsou s návrhem rozpočtu více méně spokojeni, někteří ale kritizují přístup Pirátů k podpoře bytové výstavby. "Ten, kdo má stavět a vůbec je nabízet, tak má být soukromý sektor, ne stát. Takže mnohem raději by se mělo ministerstvo pro místní rozvoj soustředit na to, aby opravilo chyby, které vznikly při digitalizaci stavebního řízení," nechala se slyšet šéfka TOP 09 a předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

"To je největší problém pro mladou generaci nedostupné, drahé bydlení. Na druhou stranu si myslím, že dnes to nemusí být nutně o tom, aby ty peníze byly v tom příštím roce," řekl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Podle politologů letos schvalování rozpočtu nebude snadné. "Může to ve vládní koalici vyvolat určité rozpory. Protože zejména strany, které na tom nejsou nějak dobře, tak budou chtít ukázat veřejnosti, že mají svoje priority a že si za nimi chtějí stát," tvrdí politolog Jiří Pehe.

"Měl jsem za to, že jsme se shodli na těch 4 nebo 5 prioritách. Pokud k tomu přistoupíme tak, že jich je 30 nebo 50, tak v tom případě vláda žádnou prioritu nemá," sdělil ministr financí Stanjura.

Na finální dojednání podoby rozpočtu má kabinet čas do konce září. Poté ho musí předložit Poslanecké sněmovně.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.