V supermarketech odhalili nebezpečný sýr. Nejezte ho, varuje inspekce

[chooze:gallery;value:37201]

​Jeden z potenciálně nebezpečných sýrů Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) odhalila v obchodním řetězci Albert. Vzorek odebrala v jedné z provozoven v Brně. Jedná se o výrobek Zámecký sýr, holandského typu, jehož výrobcem je česká firma Jaroměřická mlékárna. Balení strouhaného sýru je 200gramové, datum spotřeby je 21. 9. 2024. 

"U části balení se na povrchu sýra pod neporušeným obalem vyskytovala plíseň zelené barvy," popsala problém inspekce na svém portálu Potraviny na pranýři. Pokud sýr máte doma, rozhodně ho nejezte. "Potravina se nepovažuje za bezpečnou, pokud jeví známky kažení," vysvětluje SZPI. 

[chooze:article;value:571407]

​Problém se závadným sýrem inspekce odhalila i v supermarketu Tesco, rovněž na pobočce v Brně. Tentokrát se jedná o Grana Padano, opět 200gramové balení. Výrobek pochází z Itálie, datum minimální trvanlivosti je 28. 9. 2024 a jedná se o šarži Lot: L35415701. 

Kvůli viditelné plísni ho SZPI rovněž zařadila do kategorie nebezpečných potravin, kterou by lidé neměli jíst, pokud už ji mají zakoupenou. "U části balení se pod neporušeným obalem na povrchu sýra vyskytovaly kolonie plísní zelené barvy," objasnila inspekce. 

SZPI dodává, že ani v jednom případě nebyl sýr prošlý a při kontrole inspektoři neodhalili nevyhovující teplotu při skladování. 

Závadné potraviny nevyhazujte, můžete je reklamovat. Má to ale svá pravidla (4/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.