Generální stávka ochromila Izrael kvůli kritice jednání o rukojmích

Hněv, smutek a nespokojenost s vládou premiéra Benjamina Netanjahua dostaly konkrétní podobu. Ulice izraelského Tel Avivu zaplnily desetitisíce lidí s jediným záměrem. Požadují dohodu o příměří a propuštění zbývajících rukojmí zavlečených do Pásma Gazy.

Masové protesty doprovází generální stávku svolanou tamními odbory vůbec poprvé od teroristického útoku Hamásu na Izrael v říjnu minulého roku. Impulsem bylo nalezení šesti těl zajatců s prostřelenou hlavou, které izraelská armáda objevila v podzemních tunelech v palestinském Pásmu Gazy.

[chooze:article;value:572026]

​Jednou z posledních obětí je i 23letý Izraelec Hersh Goldberg-Polin, rodák z Kalifornie, kterého palestinští teroristé unesli na festivalu Supernova. Ještě v dubnu přitom Hamás zveřejnil video, na kterém byl Hersch naživu.

"Den předtím, než odjel na festival Supernova, jsme s ním slavili svátek Simchat Tora. Chtěli jsme mít čas, kdy se za něj budeme moci modlit a zapálit svíčku," říká organizátorka piety.

Generální stávka má tlačit na izraelskou vládu, aby situaci s rukojmími začala řešit. Stávka naruší hlavní odvětví ekonomiky včetně bankovnictví, zdravotnictví, školství nebo dopravy. Ochromen je i nejdůležitější dopravní uzel v zemi - Gurionovo letiště v Tel Avivu.

Situaci rozebral politický a kulturní geograf Vladimír Baar:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.