V Německu se konaly zemské volby. Favority jsou nacionalisté z AfD

Zemské volby v poměrně malých spolkových zemích letos přitahují velkou pozornost. Důvodem je možné vítězství nacionalistické strany Alternativa pro Německo.

Největší úspěch čeká AfD ve dvoumilionovém Durynsku, kde v posledním zveřejněném průzkumu získala 30 % hlasů. Voličům tam slibovala zářnou budoucnost. Hraje především na jejich obavy z imigrace.

Do voleb tam nacionalistickou stranu vede kontroverzní Björn Höcke. Vystudovaného učitele dějepisu soud opakovaně potrestal pokutou za použití hesla "Alles für Deutschland" neboli "Vše pro Německo", které kdysi používali útočné oddíly SA nacistické NSDAP.

[chooze:article;value:571785]

​Pokud by v Durynsku AfD opravdu získala třetinu křesel, měla by v důležitých otázkách tzv. blokační menšinu a mohla by například blokovat volbu soudců.

Ve zhruba čtyřmilionovém Sasku, které sousedí s Českem, AfD svede podle průzkumů boj o první místo s Křesťanskodemokratickou stranou dosavadního premiéra Michaela Kretschmera. "Je to pravděpodobně nejdůležitější volba za poslední dekády. Jsem vděčný mnoha lidem, kteří i přesto, že v minulých letech volili jinak, tentokrát dají hlas naší liberálně-konzervativní CDU. Věřím, že nám to umožní sestavit vládu, která bude sloužit této zemi," pronesl saský zemský hejtman Michael Kretschmer.

Situace byla den před volbami napjatá především v durynském Erfurtu, kde do ulic vyšly tisíce příznivců i odpůrců AfD. Do zemských vlád by se kvůli nedostatku koaličních partnerů AfD dostat neměla.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.