Českem objíždějí falešní klempíři. Za otřesnou práci si účtují statísíce

Sice si nic neobjednal, když mu ale před domem zastavila dodávka a partička řemeslníků ho lámanou češtinou přesvědčovala, že okapy a plech na malé části střechy potřebují vyměnit, nakonec svolil. Teď lituje.

Dohoda zněla 8 tisíc za materiál, práce 7 tisíc. Za hodinu a půl bylo hotovo. "Najednou z něj vypadlo 320 tisíc. Já myslel že se spletl o nulu," líčil podvedený senior.

Šokovaný senior začal smlouvat, a nakonec měl skoro pocit, že to dopadlo dobře. Konečná částka, ze které už muži nebyli ochotni slevit, zněla 126 tisíc korun. Seniora pro peníze ochotně dovezli do banky na Kladně.

Reportéři TV Nova oslovili zkušeného klempíře z regionu, aby práci "kolegů" zhodnotil. "Materiálově bych to viděl tak na 30 tisíc korun. Práci bych radši nehodnotil, tohle je hnus fialovej," soudil klempíř Pavel Bálek.

[chooze:article;value:571815]

​Podobně to vidí i řemeslníci z klempířského cechu. "Cena by se pohybovala v rámci desetitisíců, a to několika. Asi tak třicet tisíc," přisvědčil Petr Klabouch z Cechu klempířů, pokrývačů a tesařů.

Další případ s podobným scénářem se stal před pár dny v Šumperku. Rodina přišla o 170 tisíc. Jestli je za tím stejná parta cizinců, není jasné. "To jsou zkrátka nájezdníci, kteří to zkouší obzvlášť na starší osoby důchodového věku," poznamenal Klabouch.

Policie radí najímat jen ověřené firmy a nebát se říct ne, když se někdo vnucuje. "V případě nějakého strachu či pocitu nátlaku vždy volejte na linku 158," radí preventista středočeské policie Miloslav Nosek.

Ceník služeb by měl být samozřejmostí. "Zákazník má trvá na tom, že před zahájením úkonu řemeslník seznámí zákazníka s předpokládanou cenou služby, která bude v souladu s veřejně dostupným ceníkem služeb," prohlásil mluvčí České obchodní inspekce František Kotrba.

Muž z Kladenska případ policii nahlásil, sám ale přiznává, že pistoli u hlavy mu při placení nikdo nedržel. "Policisté celou věc prověřují a zjišťují veškeré okolnosti pro případnou právní kvalifikaci," uvedla mluvčí středočeských policistů Michaela Richterová.

Jen málokdy policie podobné party dopadne. Nedávno se to ale podařilo kriminalistům ze severu Čech. Skupině mužů přičítají škodu za víc než dva miliony korun.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.