Očekávaný film Amerikánka: Příběh, který vás vezme za srdce

Příběh, který vás vezme za srdce. Příběh, který ač nevypadá skutečně, se opravdu stal. Příběh dívky, která v době totality prošla dětským domovem, pasťákem i pěstounskou péčí. Režisér a producent Viktor Tauš přichází s filmovým zážitkem roku, který vypráví o dívce bez domova jménem Amerikánka.

"Já jsem tu dívenku potkal v čase, kdy jsem sám žil na ulici jako bezdomovec, před třiadvaceti lety. Na ulici jsem byl dva roky a ona tam zůstala o pět let déle než já," popsal Tauš. A právě tato zkušenost vyvolala ve Viktorovi mnoho otázek: o rodině, o zázemí, lidské povaze i o životní cestě každého z nás.

"Tak jsem se tím příběhem dlouho zabýval, až v roce 2018 jsem se ho rozhodl poprvé zinscenovat jako divadelní představení. Abych se ujistil, že ten těžký příběh dokážu vyprávět tak, aby ho lidi chtěli nejenom vidět, ale chtěli se k němu i vracet," vysvětlil režisér.

[chooze:article;value:570016]

​V divadle Jatka 78 vidělo toto divadelní představení přes 100 000 diváků. A právě tato inscenace se stala zcela netradičně jakousi upoutávkou celovečerního filmu Amerikánka.

Stěžejními postavami jsou děti z dětských domovů, kde žijí nejen dle filmového scénáře, ale i v reálném životě. I ony přispěly svými příběhy, které prostřednictvím Amerikánky vypráví, a to různými formami.

"Každý dělá ten svůj příběh buď tancem, nebo vypráví příběh ostatních. My jsme tady vlastně jako jeden celek, který se podpoří a řekne si: Kašleme na to a zvládneme to spolu," řekl jeden z mladých herců.

[chooze:article;value:571596]

​"Ty děti jsou pro mě neuvěřitelnou inspirací. To, co všechno nesou a jakým způsobem to překonávají, je pro mě neuvěřitelným zdrojem energie," uvedl Tauš.

Hlavní roli Amerikánky, která se snaží dostat do Ameriky za svým otcem, si zahrály hned tři herečky. Jednou z nich je i Pavla Beretová. "Ten příběh, to je hrozně zvláštní. On má v sobě nějaké hluboké až archetypální linky, které se člověka dotýkají někde hrozně hluboko, a on si tím chce projít," popsala.

Epická filmová adaptace s podtitulem "O holce, kterou nedostali" bude v kinech už od 26. září.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.