Atlantik se náhle a extrémně rychle ochladil. Nevíme, co se děje, panikaří vědci

Voda v rovníkové části Atlantského oceánu se letos v létě nezvykle rychle ochladila a vytvořila oblast v průměru asi o stupeň studenější, než je v tomto místě a čase obvyklé. Dokonce se kvůli tomu mluvilo o vzniku atlantické obdoby jevu La Niña.

I když se podobný propad teplot nezdá velký, podle vědců je tomu naopak. "Je to opravdu bezprecedentní," řekl webu Live Science výzkumný pracovník z miamské univerzity Franz Tuchen. Odborníci si navíc toto ochlazení nedokážou vysvětlit.

​Oceán sice prochází cykly, kdy se teplota vody v něm mění. Ty ale tuto změnu nevysvětlují. "Stále se škrábeme na hlavě nad tím, co se vlastně děje. Může to být nějaký přechodný stav, který se vyvinul z procesů, kterým zatím tak úplně nerozumíme," nechal se slyšet vedoucí vědeckého týmu amerického Národního úřadu pro oceán a atmosféru (NOAA) Michael McPhaden.

[chooze:article;value:571127]

Vědci dokonce namodelovali několik možných klimatických procesů, které by ochlazení mohly vysvětlit. Ani to jim ale nepomohlo. "Podle toho, co vidíme, to nejsou zjevné příčiny tohoto ochlazení," tvrdí Tuchen. Pravděpodobně nejde ani o přímý důsledek změny klimatu, i když to vědci nemůžou stoprocentně vyloučit.

Odhalení příčiny jevu by přitom odborníkům umožnilo nový vhled do chování zemského oceánu a atmosféry, což by mohlo vést například k lepším předpovědím počasí. Jenže ať už to bylo cokoliv, nejspíš už to pominulo. Rovníkový Atlantik se totiž opět oteplil, jak upozorňuje i přímo NOAA.

"Verdikt je již zcela jistý, a to, že událost nebude klasifikována jako atlantická La Niña," dodává Tuchen. K tomu, aby se tak stalo, totiž musí ochlazení přetrvávat alespoň dvě po sobě jdoucí tříměsíční období a to druhé končí teprve s koncem srpna.

Česko zažilo rekordně teplé léto. Jaký bude podzim? Podívejte se:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.