Smutný osud zlínské nemocnice. Hádky o její budoucnost se opět naplno rozhořely

[chooze:gallery;value:37187]

​Už se zdálo, že vášně ohledně současným vedením kraje zamítnuté stavby nové zlínské nemocnice jsou minulostí. Jenomže plakáty, které velebí plánovanou rekonstrukci letitého špitálu, nastartovaly emoce. A znovu mezi politiky, alespoň slovně, létají miliardy korun.

"Kategoricky odmítám, že by tento projekt mohl pokračovat za sedm nebo osm miliard. Za mě je ten odhad jasný, blíží se k něčemu mezi 15 a 20 miliardami," prohlásil Holiš.

Tak mluví o původní variantě, tedy o úplně nové nemocnici, zastánce rekonstrukce té staré hejtman Holiš. Slibovaným úsporám několika miliard za rekonstrukci té staré zase nevěří bývalý hejtman Čunek.

"I těch devět miliard, nebo v konečném důsledku 12 miliard s DPH a s projekčními pracemi, i to je málo, je to celé podhodnocené. Proti tomu je nová nemocnice, která s DPH by byla zhruba za devět miliard," řekl Čunek.

[chooze:article;value:569180]

​Na vizualizaci nové stavby zlínského špitálu se můžete podívat v galerii výše. Stavbu ale po krajských volbách roku 2020 radní shodili ze stolu. Pro srovnání tam najdete i vizualizaci nové nemocnice ve slovenské Banské Bystrici. Je ještě o něco větší, než měla být ta zlínská.

"Naše nová nemocnice je nakontraktovaná na 771 lůžek. Celková hodnota zakázky s úspěšným uchazečem je ve smlouvě napsaná na sumu 291,5 milionu eur. Očekávané dokončení stavby je na konci roka 2028," popsala ředitelka nemocnice v Banské Bystrici Miriam Lapuníková.

V přepočtu je to asi 7,3 miliardy korun. A to je s daní podobná cena, za jakou měl stát zamýšlený nový zlínský špitál. "Já jako stavař říkám, že ten koncept nebyl v pořádku, nepočítal se skutečnými náklady," kritizuje Holiš.

"Součástí toho projektu bylo právě porovnat, zda je lepší rekonstrukce, anebo novostavba. Ta analýza byla zpracovaná a vycházela v neprospěch právě té rekonstrukce," shrnul autor studie a projektu zamýšlené nové nemocnice ve Zlíně Martin Šamaj.

Obě znesvářené strany si ale dál stojí za svým. Jiří Čunek dokonce zvažuje, že pokud by se stal hejtmanem, opravu někdejší Baťovy nemocnice by zastavil a oprášil pár let starý projekt nemocnice nové.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.