Praha poprvé hostí GLOBSEC Forum. Sjely se světové špičky, hlavní téma je válka

Praha se od pátečního poledne stala důležitým místem světové politiky. Bude totiž až do neděle hostit mezinárodní bezpečností konferenci GLOBSEC Forum. Zúčastnit se jí mají politici nejen z Evropy, ale například také z Asie nebo Afriky.

Hlavní téma letošního ročníku je "Jak utišit bouři". Představitelé států, mezinárodních organizací, think-tanků i firem budou v prostorách hotelu Hilton diskutovat o světovém řádu, technologickém pokroku, roli Evropy ve světě i o dění na Ukrajině a na Blízkém východě.

Úvodní vystoupení patřilo prezidentu Petru Pavlovi, který nad akcí převzal záštitu. V něm se věnoval především válce na Ukrajině. "Jde o dlouhý konflikt s nejistým výsledkem," nechal se slyšet. Dodal ale, že čas může hrát ve prospěch Ukrajiny a západního světa, pokud se poučí z dřívějších chyb a napnou své síly, a zdůraznil, že podpora Ukrajiny je zásadní pro bezpečnost evropských zemí. Dále vyzdvihl nutnost podpory inovací v Evropě a důležitost energetické bezpečnosti.

[chooze:article;value:571684]

Krátce po něm vystoupila také předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Šlo o její první veřejné vystoupení v jejím druhém funkčním období. "Střední Evropa je srdcem Evropy, a to nejen geograficky. Je politicky a strategicky zásadní pro budoucnost Evropské unie," prohlásila s tím, že "Evropský západ se má co učit od evropského východu". "Už před lety jste nás varovali před Putinovými zlými úmysly. Měli jsme vás poslouchat," dodala.

Postavila se také proti výrokům některých veřejných osobností, které z probíhající války vinní Ukrajinu. "Chtěla bych se těchto lidí zeptat: Chcete snad také vinit Čechy za sovětský zásah z roku 1968?" řekla. "V žádném evropském jazyce nejsou mír a kapitulace synonyma," doplnila a Putinovu invazi odsoudila.

Promluvit mají dále například prezident společnosti Microsoft Brad Smith, bývalý americký generál John Allen, dánská premiérka Mette Frederiksenová nebo srbský prezident Aleksandar Vučić.

[chooze:article;value:566219]

V souvislosti s konferencí je v pátek pro veřejnost od 13:00 uzavřen také Pražský hrad, kde dojde k předávání České a slovenské transatlantické ceny. Jednou z laureátek má být právě i von der Leyenová. "Vstupenky budou v prodeji do 12:00 hodin a poslední vstup do návštěvnických objektů bude možný ve 12:20 hodin," píše se na oficiálních stránkách Hradu.

Praha hostí toto fórum vůbec poprvé. Celkově jde ale o už 19. ročník této akce. Ty předchozí se konaly v Bratislavě. "Rozhodnutí uspořádat GLOBSEC Forum 2024 letos v Praze je symbolickým krokem k podpoře intenzivnější regionální spolupráce. Bohatá historie a strategický význam Prahy z ní činí ideální místo pro usnadnění mezinárodního dialogu a posílení konstruktivního hlasu střední Evropy," okomentoval přesun akce ředitel a zakladatel GLOBSECu Robert Vass.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.