Na volby v USA se chystá i Jonáš. Bojím se, že mi zruší víza, říká

Je to přesně týden, co Kamala Harrisová přijala nominaci své strany na prezidentský post s tím, že chce sjednotit americkou společnost. Podobný slib předložil i republikán Donald Trump. "Já to trochu přirovnávám jako fanoušky Barcelony a Realu. Není možný někoho přesvědčit jít na tu druhou stranu," řekl Čech žijící v USA Jonáš Ťoupal.

Jonáš žije v USA dvanáct let. Zažil vládu Baracka Obamy, Donalda Trumpa a teď i Joe Bidena. Rozdělení společnosti a odlišné názory Američanů se podle něj v posledních letech jen prohlubují. Sám přiznal, že někdy s lidmi ve svém okolí těžko hledá společnou řeč. Po volbách by se to podle něj snad mohlo změnit. "Doufám, že se ta společnost bude schopná bavit o různých tématech víc smysluplně a nebude věřit všemu, co uvidí na facebooku nebo na různých webových stránkách, co není vždycky pravda," dodal Ťoupal.

[chooze:article;value:570054]

​Jako geochemika ho trápí například změna klimatu a bojí se, že by s případnou novou vládou po volbách mohl přijít o granty. Za asi ještě důležitější téma ale považuje migraci. Netrápí ho tolik situace na hranici s Mexikem, jako vlastní budoucnost. "Pořád tady jsem jako imigrant. Jsem tady na víza, který mi můžou, kdyby chtěli, z roku na rok nedat dál," bojí se Ťoupal.

Celý rozhovor o Jonášově životě v USA a o dalších detailech z volebního roku vám už brzy nabídneme na TN Live v pořadu Svět za hranicemi s podtitulem Boj o Bílý dům.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.