Japonsko zasáhl tajfun Šan-šan. Ruší se lety, úřady hlásí desítky zraněných

Nejsilnější japonský tajfun letošního roku, který v nárazech dosahuje rychlosti až 252 kilometrů za hodinu, dorazil ve středu v noci na ostrov Kjúšú, kde žije 12,5 milionu lidí, informuje agentura AFP. V některých částech ostrova vyhlásily úřady před jeho příchodem nejvyšší stupeň pohotovosti a doporučily statisícům lidí evakuaci. Navíc varovaly před "životu nebezpečnými" záplavami, sesuvy půdy a bouřkovými přívaly.

V pobřežním městě Mijazaki bylo zaznamenáno 26 zraněných a 124 případů poškození budov, řekl agentuře AFP tamní úředník pro katastrofy a dodal, že většina zranění byla způsobena silným větrem, který rozbíjel okna. Místní televize NHK uvedla, že v nedaleké Kagošimě bylo zraněno devět lidí. Provozovatel energetických služeb na ostrově Kjúšú informoval, že na některých místech ostrova je bez proudu již 254 610 domácností.

[chooze:article;value:568819]

Tajfun se podle předpovědi meteorologického úřadu postupně blížil k hlavnímu japonskému ostrovu Honšú a městům Ósaka a Nagoja. Japonský meteorologický úřad varoval, že "s blížícím se pátkem může v západním Japonsku rychle narůstat riziko katastrofy způsobené silným deštěm".

Pro prefekturu Kagošima v jižní části ostrova vydal meteorologický ústav zvláštní varování před silnými bouřkami, vysokými vlnami a přílivem. "Prosíme o maximální ostražitost před prudkými bouřemi, vysokými vlnami a přílivem v Kagošimě, stejně jako před sesuvy půdy, záplavami v nízko položených oblastech a rozvodněnými řekami na jihu Kjúšú,“ uvedli meteorologové. V jižní část ostrova Kjúšú by podle předpovědi mohlo do pátečního rána napršet až 1 100 milimetrů srážek.

Velkou část Japonska bičuje už od úterý i přívalový déšť, který Šan-šan doprovází. V úterý pozdě večer zemřeli tři členové rodiny poté, co sesuv půdy zasypal dům ve městě Gamagori v centrální prefektuře Aiči. Mezi mrtvými byl manželský pár ve věku 70 let a také 30letý syn, zatímco dvě dospělé 40leté dcery vyvázly se zraněními, uvedla agentura Kjódó News.

Automobilový gigant Toyota kvůli tajfunu pozastavil výrobu ve všech svých 14 továrnách v Japonsku. Nissan a Honda přerušily provoz ve svých závodech na ostrově Kjúšú. Společnost JR Kyushu, která již ve středu večer pozastavila část provozu svých rychlovlaků šinkansen, uvedla, že zastavení bude zahrnovat všechny vysokorychlostní a další vlakové spoje na ostrově do čtvrtečního odpoledne. Některé rychlovlaky budou také zrušeny ve čtvrtek večer na úseku z Hakaty na severu Kjúšú do Hirošimy v západním Japonsku.

Kvůli počasí musely v zasažené oblasti přerušit provoz také některé letecké společnosti. Japan Airlines zrušila 275 vnitrostátních letů na čtvrtek a dalších 13 letů na pátek. Další více než dvě stovky vnitrostátních letů plánovaných na čtvrtek zrušila i letecká společnost ANA, přičemž na pátek už odřekla dalších 42 letů.

Podle studie zveřejněné minulý měsíc se tajfuny v tomto regionu tvoří blíže k pobřeží, rychleji zesilují a nad pevninou se drží déle.

Japonsko zasáhly silné otřesy, odborníci poprvé varují před megazemětřesením (8/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.