Evropské vlády bijí na poplach. EU se musí rozšířit, než bude pozdě

Brzké přijetí Černé Hory do Evropské unie vidí kladně černohorský prezident Jakov Milatović i kvůli "hybné síle nyní přítomné v Bruselu, která vznikla kvůli ruské invazi na Ukrajinu, kdy Brusel stejně tak jako další evropské státy konečně pochopil, že rozšiřování je důležitým pro bezpečnost evropského kontinentu", jak uvedl podle portálu Euro News.

Milatović a rakouská ministryně pro evropské záležitosti Karoline Edtstadlerová vystoupili na Evropském fóru, které se nyní koná v Rakousku. Tam hovořili o rozšiřování EU a jeho nutnosti pro zajištění bezpečnosti v Evropě.

"Od chvíle, kdy začala agresivní ruská válka na Ukrajině, cítíme vnější tlak na naši vnitřní bezpečnost. Tento faktor je hlavním podnětem k pokračování přijímacího procesu," prohlásila na stejném fóru.

[chooze:article;value:565239]

​Poznamenala také, že v Srbsku a dalších západobalkánských státech je patrný rostoucí vliv Číny a Ruska. "Spolupracují na infrastrukturních projektech a my jako Evropská unie nechceme, aby tento vývoj nadále posiloval. Potřebujeme tak západobalkánským státům ukázat náš závazek k pokračování přijímacího procesu," dodala Edtstadlerová.

Milatović věří tomu, že se Černá Hora stane členem EU do roku 2028. "Je to důležitý úkol, kterému jsem zcela oddán, protože samotné přijetí Černé Hory má daleko výraznější přesah, je to světlo na konci tunelu pro celou oblast a všechny kandidátské státy," shrnul podle černohorského portálu Vijesti.

Podívejte se na dubnovou reportáž TV Nova o další pomoci pro Ukrajinu:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.