Historický hotel Klínovec je v žalostném stavu. Opravy se ale nedočká

Hotel Klínovec je už několik let v žalostném stavu. V okolí jsou střepy, nepořádek a samotný hotel má zabedněná okna. Památkově chráněný objekt, který neodmyslitelně patří k vrcholu Krušných hor, měl šanci zahájit novou éru díky spolupráci sokolovských těžařů a města Boží Dar. Rekonstrukce měla horské město stát 420 milionů korun, přičemž většinu nákladů by pokryla evropská dotace a část by umořilo nájemné na 25 let od provozovatele.

Z toho ale teď sešlo. Podle analýz Sokolovské uhelné by byl provoz ztrátový. Mimo jiné údajně nebylo možné ověřit technický stav budov, ubytovací kapacitu ani možnosti jejího případného rozšíření. Těžaři se proto rozhodli od smlouvy odstoupit.

[chooze:article;value:570709]

​V říjnu 2023 byla společnost Sokolovská uhelná jedinou, která nabídku na partnerství podala. V minulosti projevil zájem vybudovat na vrcholu Klínovce restauraci majitel tamního lyžařského areálu, ale město Boží Dar projekt zamítlo kvůli nedostatku vody. Pro historický hotel a související služby ale prý ve vodárně rezervovanou kapacitu mají.

Základy hotelu byly na Klínovci položeny na konci 19. století. Po rekonstrukci se měl objekt co nejvíce přiblížit své původní podobě jako v případě kamenné rozhledny z roku 1884, která je jako jediná z celého objektu zrekonstruovaná a přístupná veřejnosti.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.