Senioři se zlobí. Mnozí z nich mohou přijít o papírové letáky s akčními cenami

Přestože řadu poštovních schránek zdobí samolepky, které vyzývají k nedoručování reklamních letáků, zejména pro seniory se i v době mobilních aplikací stále jedná o informační zdroj. Podle průzkumu, který si nechala zpracovat Rada seniorů ČR, ty papírové před elektronickými preferují tři čtvrtiny z lidí nad 60 let, u těch nad 70 prý dokonce 84 %.

Ministerstvo životního prostředí by na ně ale chtělo uvalit poplatek za recyklaci. "Letáky zatěžují obecní systémy nakládání s odpady a podílí se na znečištění, je proto nutné tuto situaci napravit. Produkce letáků je v ČR stabilně okolo 4 mld. kusů ročně (zhruba 20 000 tun ročně), které končí v lepším případě v tříděném sběru hrazeném obcí," řekla pro TN.cz mluvčí MŽP Veronika Krejčí.

"Jejich výrobci na tyto procesy vůbec nepřispívají. Zavedení 'recyklačního' poplatku pro výrobce je tedy logickým krokem, kterým narovnáváme systém," pokračovala. Vybrané peníze by pak podle ní měly obcím pomoct právě s nakládáním s odpady.

[chooze:article;value:557856]

Důchodci se bojí sociální diskriminace

"Návrh ministerstva způsobí buď jejich úbytek (letáků, pozn. red.), nebo zvýšení spotřebitelských cen. Po letech vysoké inflace a všeobecné drahoty by to pro seniory byla další těžká rána. Mnozí z nich stále obracejí každou korunu a tištěné letáky jsou často jejich jediným zdrojem informací o slevách a výhodných nákupech," argumentovala ale předsedkyně Rady seniorů ČR Lenka Desatová proti záměru.

Každý třetí český senior využívá informace z letáků k častým nákupům a pouze šest procent seniorů nenakupuje podle letáků, tvrdí rada. Argumentuje i tím, že polovina seniorů nemá přístup k internetu a většina těch starších neoperuje ani s chytrými telefony.

"Alternativa v podobě on-line letáků či mobilních aplikací pro seniory z mnoha důvodů nepřichází v úvahu. Pokud jim vezmete tištěný leták, v podstatě je tím odříznete od informací a sociálně diskriminujete," uvedla Desatová.

[chooze:article;value:567661]

Argumenty Rady seniorů podporuje i prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza. "Zdanění letáků poškodí seniory a sebere práci zdravotně postiženým. A jelikož podle ministerstva pro životní prostředí jsou letáky 'obaly na informace', přijde příště zpoplatnění novin a časopisů?" napsal na síti X.

Výrobu zakázat nechtějí

Podle Krejčí by zavedení poplatku ale nijak neomezilo jejich výrobu ani distribuci seniorům. "Pouze se snaží narovnat negativní dopady, zejména finanční, které letáky představují pro navyšování množství odpadů a nutnost se o tyto odpady postarat, což v současnosti neřeší výrobci, ale pouze obce," popsala.

"Připravovaná novela bude účinná nejdříve v roce 2025, do té doby mají producenti letáků dostatek času na řešení směřované zvláště pro seniory, kteří nevyužívají on-line prostředí ve svém počítači nebo telefonu. Akční letáky jsou již dnes součástí on-line prostoru, klienti je adresně dostávají do e-mailových schránek, supermarkety mají své telefonní aplikace," dodala.

[chooze:article;value:570818]

Podporu návrhu vyjádřil i odborník na odpady Hnutí Duha Ivo Kropáček. "Smysl to dává, protože těch reklamních letáků je velké množství, velmi těžce se recyklují a zabírají místo v kontejnerech na papír. Bylo by dobré, aby se výrobci na recyklaci podíleli," uvedl pro TN.cz. Zpoplatnění má podle něj potenciál omezit jejich nadměrnou produkci.

"Mohlo by to pomoct tomu, aby ty letáky končily u těch, kteří je skutečně využívají," vysvětlil. Firmy by to podle něj mohlo motivovat k více cílené reklamě, která se bude přesouvat i do e-mailů nebo mobilních aplikací.

Obchodní řetězce v souvislosti se slevovými akcemi a letáky čelí i kritice za nepřehledné a v některých případech i nezákonné praktiky. V letácích se často objevují jen na první pohled zlevněné produkty, u kterých pak řetězce uvádějí třeba porovnání s cenou v jiných řetězcích nebo hesla jako "super cena".

Obchodní řetězce na jaře nabízely falešné slevy. Nejvyšší pokuty dostal Albert (5/2024): 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.