V Atlantiku vzniká nová La Niña. Nic podobného nepamatujeme, tvrdí vědci

Známý jev La Niña, který je spojen s ochlazením Tichého oceánu a má dopady na počasí takřka na celém světě, má nejspíš sestřičku. Malá La Niña totiž podle vědců vzniká také v Atlantském oceánu. Upozornil na to americký web The Hill.

Zatímco na začátku roku byl Atlantik rekordně teplý, od června se podle amerického Národního úřadu pro oceán a atmosféru jeho rovníková část výrazně ochladila. Podobnou prudkou změnu teplot prý vědci nepamatují. "Je to téměř bezprecedentní, alespoň za dobu, kdy probíhá měření, což je déle než 40 let," nechal se slyšet například oceánograf Franz Philip Tuchen z univerzity v Miami.

[chooze:article;value:570633]

Pokud toto ochlazení vydrží až do konce srpna, bude příchod atlantického jevu La Niña oficiální. Naposledy se přitom podle Tuchena objevila v roce 2013. I změna teploty vody o 0,5 stupně Celsia oproti průměru přitom může mít silný dopad na počasí na okolních kontinentech. Atlantická La Niña ovšem není tak významná jako ta častější tichomořská.

Pro jižní okraj Sahary bude atlantická La Niña znamenat příchod sucha a naopak nárůst srážek v Guinejském zálivu a na severovýchodě Jižní Ameriky. Má také tlumící efekt na vznik nových hurikánů.

To tichomořská La Niña, která v Pacifiku teprve vzniká, se nejspíše projeví také v Evropě. Její dopady bychom mohli pocítit už na podzim. Pro Česko by to mělo znamenat především více deště.

Oblíbené letovisko v Turecku zasáhlo krupobití a déšť (8/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.