Německo se vzpamatovává z útoku teroristy. Chce řešit kriminalitu migrantů

Piety za oběti pátečního masakru se v pondělí osobně zúčastnil německý kancléř. V projevu slíbil, že trest bude přísný. "Byl to terorismus, terorismus proti nám všem, ohrožující naše životy a způsob, jakým žijeme," řekl kancléř Olaf Scholz.

V Německu podle údajů z roku 2022 žije přes 20 milionů migrantů nebo jejich potomků, zhruba každý čtvrtý obyvatel země. Přibližně 5,5 milionů pak tvoří muslimové. Cizinců v Německu přitom podle statistik dál přibývá. Jen vloni země udělila občanství zhruba 200 000 cizinců, což je nejvíce od roku 2000.

​Roste ale i počet deportovaných. "V Německu samotném se ten podíl zvyšuje. Za rok 2024 byla statistika to v prvních měsících vzrostlo asi o 34 procent," řekl expert na migraci Vít Novotný.

​S extrémním nárůstem násilných činů a drogovou kriminalitou se potýkají také skandinávské země. Problémem jsou zejména zločinecké gangy tvořené teenagery z řad přistěhovalců, které řádí ve Švédsku i v dalších zemích.

"Důležitou součástí našich reforem je otevírání věznic pro mladistvé, kde budeme moci v budoucnu trestat mladé lidi, kteří se dopustí závažných trestných činů, dlouhými tresty odnětí svobody," uvedl švédský ministr spravedlnosti Gunnar Strömmer.

[chooze:article;value:570962]

Švédsko plánuje upravit také svůj návratový program. Ten už teď migrantům, kteří v zemi ještě nezískali občanství, nabízí v přepočtu 21 000 korun a úhradu veškerých cestovních nákladů výměnou za to, že opustí zemi.

Speciální opatření zavedlo i Dánsko. V některých čtvrtích v Kodani i dalších městech, ve kterých žije nad 60 procent přistěhovalců, umožňuje regulovat jejich počty. "Pokud spácháte trestný čin v této zóně, dostanete vyšší trest. Vláda se snaží, aby se počet lidí v těchto zónách nezvyšoval, ale naopak aby se snižoval právě kvůli problémům s kriminalitou," vysvětlil Novotný.

Migrace je velkým tématem také ve Velké Británii, kterou začátkem srpna zasáhla vlna nepokojů a násilí namířená proti žadatelům o azyl.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.