Jablonec zvyšuje daň z nemovitosti. Lidé ve městě se bouří, sepsali petici

Podle návrhu, který radnice nedávno schválila, by se v Jablonci nad Nisou měla daň z nemovitosti zvýšit více než čtyřnásobně. "Loni se platilo 100 %, letos 180 a na rok 2025 to má být 430 %," nelíbí se předkladateli petice a zástupci podnikatelů Jaromíru Schubertovi.

Tam, kde lidé ještě vloni platili za 70metrový byt 420 korun, by příští rok měli platit přes dva tisíce. Daň z průměrného domku o sto metrech čtverečních by se měla zvednout z 800 na 4 000 korun. A třeba za dům v centru města jeho majitel zaplatí místo 10 až 44 tisíc korun. 

"To je jenom zvyšování daní, takže já to považuju za obrovskou lumpárnu! Nelíbí se mi to," zlobí se místní. "Kdyby dvojnásobek, tak jo, ale čtyřnásobek? To je hodně," souhlasí další.

[chooze:article;value:557154]

Sedm desítek podnikatelů a část nespokojených obyvatel se proto proti rozhodnutí radnice ohradilo. "Svolání mimořádného zastupitelstva, protože s tímhle nesouhlasíme. A navrhujeme jiný koncept. Zdanit objekty v průmyslové zóně koeficientem tři a to navýšení pro příští rok rozprostřít třeba do tří let," uvedl Jaromír Schubert.

Daň zvedl nejprve vládní úsporný balíček. Pak takzvaný koeficient podle velikosti města o 2,5násobek a v červnu zastupitelé rozhodli ještě o zdvojnásobení daně. "Nejvíc nás na tom štve, že s námi nikdo o tom dopředu nediskutoval," poznamenal zastupitel ANO Milan Kouřil.

Primátor Jablonce Miloš Vele za ODS ale žádné mimořádné zastupitelstvo svolávat nebude. "Nejprve se chce sejít s organizátory té hromadné připomínky a probrat nimi věcné argumenty. Samozřejmě se nebráníme ani tomu, aby to bylo na zastupitelstvu, ale není nutné, aby bylo svolávané mimořádně," nechal se slyšet primátor ústy mluvčí magistrátu Jany Fričové. "Tím pádem se nestihne termín 1. října," reagoval na její slova zastupitel Kouřil.

"Není to pravda, protože tohle nepodléhá té podmínce, že by to muselo být vyvěšeno na úřední desce. V podstatě to nabývá platnosti hned," oponovala mluvčí Fričová.

Každopádně je to už nyní hra o čas. Po jednání zastupitelstva 19. září bude definitivně jasné, jak vysokou daň z nemovitosti budou lidé v Jablonci nově platit.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.