Zemřela československá herečka Nosálová. Ztvárnila role v desítkách filmů

Eliška Nosálová se narodila 7. května 1931 v Kroměříži. Svoji hereckou kariéru ale vybudovala na Slovensku. V roce 1949 se stala členkou dnešního Slovenského komorního divadla. 

"Patřila do generace divadelníků, kteří stáli při zrodu profesionální divadelní sítě na Slovensku. Postupně se vypracovala na protagonistku hereckého souboru a za téměř šest desetiletí vytvořila bohatou galerii postav, které patří do zlatého fondu martinského divadla," uvedl pro topky.sk ředitel Slovenského komorního divadla Tibor Kubička.

[chooze:article;value:569651]

Mezi její největší divadelní role patří významné postavy světové dramatické tvorby jako je Manon v Manon Lescaut, Titania ve Snu noci svatojánské či Ljubov Andrejevna Raněvská ve Višňovém sadě. "Hledání vnitřních daností hrdinek a prostředků, jak je oživit, se stalo základem jejího celoživotního přístupu k herecké tvorbě," napsal Divadelný ústav na svém Facebooku.

Eliška Nosálová zanechala výraznou stopu i v rozhlasových a dabingových studiích, stejně tak před televizními a filmovými kamerami. "Za všechny vzpomeňme například postavu slepé manželky, matky v legendárním filmu Štefana Uhra Slnko v sieti," doplnil Kubička.

[chooze:article;value:569576]

Zahrála v desítkách filmů, zejména televizních, a objevila se také v seriálech Chlap v dome nebo V službách zákona. 

V roce 1999 získala Nosálová cenu slovenského Literárního fondu za celoživotní dílo v oblasti činohry. Zemřela ve středu 14. srpna ve věku 93 let. "Její herecké mistrovství zůstane navždy zapsané v povědomí a srdcích diváků," konstatoval Kubička.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.