Turistu v Řecku kousnul pavouk, zemřel v bolestech. Nezabil ho jed, zjistili lékaři

Případ turisty, který trávil dovolenou v Pyrgosu na západě Řecka a minulý čtvrtek zemřel po kousnutí jedovatým pavoukem koutníkem ryšavým, rezonoval nejen řeckými médii. Nyní se ale ukázalo, že za smrt 48letého muže nejspíš samotářský členovec nemůže.

Podle tamního webu Kouti Pandoras pitva turisty prokázala, že nezemřel na septický šok způsobený pavoučím jedem, ale kvůli infekci invazivním kmenem bakterie Streptococcus pyogenes (iGAS). Přítomnost této bakterie podle portálu Enikos potvrdila mikrobiologická laboratoř.

[chooze:article;value:565444]

Na podobnou infekci měl zemřít také další muž. Tentokrát v od Pyrgosu nepříliš vzdálené Olympii. Evidován je také třetí případ nákazy ze západní části Peloponéského poloostrova. Tento nakažený ale, ač ve vážném stavu, smrti unikl.

Podle Státního zdravotního ústavu Streptococcus pyogenes způsobuje rozličná lidská onemocnění od nekomplikovaných infekcí dýchacích cest až po vážná onemocnění, která můžou způsobit i smrt. Invazivní kmeny způsobují často sepsi, septický šok a flegmónu. To, jak se infekce rozvine, ale z velké části záleží na zdravotním stavu nakaženého. 

Požáry v Řecku jsou velmi vážné. Dostaly se už do města, první člověk zemřel:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.