Do EU proudí menší počet nelegálních migrantů. Našli si ale nové trasy

Podle agentury Frontex překročilo nelegálně hranice Evropské unie za prvních sedm měsíců letošního roku o 36 % migrantů méně než za stejné období roku 2023. Největší pokles nelegálně příchozích je podle obranné agentury na trasách přes západní Balkán a centrální Středomoří.

Konkrétně na první zmiňované trase eviduje přes 12 tisíc nelegálně příchozích, na té druhé pak přes 32 tisíc. Jedná se o trasy, přes které do Evropské unie nejčastěji přicházejí Syřané, Turci, Afghánci nebo Tunisané.

[chooze:article;value:555878]

​Kde ale počet nově příchozích nelegálních migrantů naopak vzrostl, to je východní hranice sedmadvacítky. Přes Polsko, Slovensko nebo Maďarsko se pokusilo nelegálně překročit hranici skoro deset tisíc lidí. A to je oproti loňskému roku nárůst o skoro 200 %. V těchto oblastech zaznamenaly úřady nejčastěji pokusy dostat se nelegálně do Evropské unie od Ukrajinců, Syřanů nebo Somálců.

Nejfrekventovanější trasou podle Frontexu zůstává i nadále centrální Středomoří. Pokles mají podle zjištění agentury na svědomí hlavně preventivní opatření ze strany tuniských a libyjských úřadů.

Ty si totiž ve velkém posvítily na činnost převaděčů, kteří nelegálním migrantům pomáhají dostat se do Evropské unie.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.