Pozor, co se vám děje se zuby. Studie odhalila souvislost s nemocí srdce

Američtí vědci z clevelandské Case Western Reserve University přišli s přelomovým objevem. Jejich nová studie publikovaná v časopise Journal of Endodontics, odhalila "významnou souvislost" mezi vypadáváním zubů a srdečním onemocněním, píše deník Mirror.

"Naše zjištění jasně ukazují, že ztráta zubů není jen problémem zubů, ale významným prediktorem kardiovaskulárního onemocnění. Dobré zdraví našich úst je zásadní nejen pro zdravý úsměv, ale také pro zdravé srdce," řekla profesorka Anita Aminoshariaeová.

Vědci zjistili, že lidé, kterým vypadlo několik zubů, mají o neuvěřitelných 66 procent vyšší šanci, že zemřou na srdeční problémy než ti, kteří o žádný zub nepřišli. Čím více zubů lidem vypadá, tím se riziko srdečního onemocnění zvyšuje.

[chooze:article;value:567747]

Nejrizikovější skupinu pak podle webu US News představují lidé, kterým zbylo méně než deset zubů. "Magické číslo je desítka. Ti, kteří měli deset zubů nebo méně, mají problém," zdůraznila Aminoshariaeová.

Srdeční problémy ale nesignalizují jen vypadané zuby. Mezi příznaky může patřit bolest na hrudi, bolest žaludku, bolest končetin, čelisti nebo zad, pocení, náhlá nevolnost, oteklé kotníky, extrémní únava, bušení srdce nebo křeče v lýtkách při probuzení.

Česko trpí nedostatkem lékařů. Na zubaře města čekají i několik let. Podívejte se na reportáž TV Nova (06/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.