Komplikace na dovolené u Baltu. Pobřeží zanesly sinice, mohou být nebezpečné

Sinice trápí tzv. "perlový náhrdelník" přímořských letovisek u Baltského moře ve Šlesvicku-Holštýnsku. Tato oblast dle deníku Bild zahrnuje města Travemümde, Timmendort, Scharbeutz, Grömnitz, Dahme a Großenbrode.

Poslední jmenovaná obec, nacházející se poblíž Lübeckého zálivu, musela kvůli vysoké koncentraci sinic vydat zákaz koupání. Obdobné opatření učinila i obec Süssau, nacházející se zhruba 18 kilometrů jižně od Großenbrode. Ostatní letoviska vydala prozatím preventivní varování.

[chooze:article;value:568498]

Sinice mohou pro lidi představovat zdravotní problémy. Po kontaktu s nimi se mohou objevit vyrážky, zarudlé oči, rýma či ekzém. Při nechtěném polknutí vody se sinicemi pak může následovat podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) nevolnost, průjem či problémy s játry. V ohrožení jsou hlavně děti, které mohou vypít této vody více.

Za přemnožení sinic můžou dle Gustava Linda ze Světového fondu na ochranu přírody trvale vysoké teploty a nerovnováha ekosystému Baltského moře. "K dosažení dlouhodobého zlepšení je třeba trvale změnit zemědělské postupy i průmyslové emise. Jen tak můžeme ochránit křehký ekosystém a uchránit budoucí generace před negativními důsledky," citoval Linda portál yacht.de.

[chooze:article;value:567308]

"Když už se rozhodnete pro koupání ve vodě obsahující sinice, nebo kde je dokonce vytvořen vodní květ, doporučujeme (je-li to možné) se po vykoupání osprchovat čistou vodou a odstranit tak z pokožky řasy a sinice, které na ní po pobytu ve vodě ulpěly. V tomto případě by kontakt těla s vodou při plavání neměl být delší než cca deset minut," uvedl SZÚ.

Lidé utíkali z pláže. Od moře vyhnal i české turisty v Rimini sliz (06/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.