Historický nález v Polsku. Mohlo to patřit Koperníkovi, jásají archeologové

[chooze:gallery;value:36919]

​"Dnes se nám velmi dařilo! A máme hned dva úspěchy. Podařilo se nám objevit podzemní místnost se třemi tunely, a také jsme nalezli galileovské kružítko ze 16. století. Toto je teprve třetí exemplář nalezený v Polsku!" uvedli archeologové ze skupiny Warminska Grupa Eksploracyjna na svém facebooku.

Skupina pomocí georadaru začala v sobotu zkoumat zahrady u tamní katedrály. Ve Fromborku v 16. století také žil, působil a nakonec také zemřel světoznámý matematik a astrolog Mikuláš Koperník.

Frombork na mapě:

Nález pro Polsat potvrdila také Zorjana Poleniková z fromborského muzea: "Pravděpodobně je to třetí takové kružítko v Polsku, je vyrobené ze slitiny mědi a možná patřilo samotnému Mikuláši Koperníkovi."

[chooze:article;value:555871]

​O osudu kružítka nyní rozhodně památkový ústav. Bude nutné jej také konzervovat. Poleniková doufá, že kružítko budou moci nakonec vystavit ve fromborském muzeu. Archeologové pokračují dát ve výzkumu podzemí.

Před 200 lety objevili prvního dinosaura, revoluční nález spustil pátrací horečk. Podívejte se na únorou reportáž TV Nova:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.