Hrozba totální války děsí svět. Tlak na příměří mezi Hamásem a Izraelem roste

Tři země, které se snaží zprostředkovat dohodu, ve společném prohlášení vyzvaly Izrael s Hamásem, aby se setkali ve čtvrtek 15. srpna u jednacího stolu. Jednání by se podle informací agentury Reuters mohla uskutečnit v Dauhá nebo v Káhiře.

V prohlášení se také uvádí, že USA, Katar a Egypt uzavřely "rámcovou dohodu", založenou na principech úplného příměří a propuštění řady rukojmích. Tyto principy podle BBC schválila i Rada bezpečnosti OSN. "Už není čas ztrácet čas a nadále se vymlouvat. Je třeba propustit rukojmí, zahájit příměří a implementovat tuto dohodu," citovala Reuters část prohlášení.

[chooze:article;value:568520]

"Jako zprostředkovatelé jsme v případě potřeby připraveni předložit konečný překlenovací návrh, který vyřeší zbývající otázky implementace způsobem, který splní očekávání všech stran," stojí v další části.

Výzva přišla jako součást snahy tří vedoucích představitelů urychleně zahájit rozhovory o příměří. Obávají se totiž širšího konfliktu na Blízkém Východě zahrnujícím i Írán po zabití vysoce postavených členů Hamásu a Hizballáhu.

[chooze:article;value:568418]

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu uvedl, že izraelští vyjednavači budou na jednání přítomni. Cílem je podle něj doladit detaily a rámcovou dohodu implementovat. Zástupci Hamásu se bezprostředně nevyjádřili.

Jeden z vysoce postavených představitelů USA ovšem pro Reuters uvedl, že nelze očekávat, že by dohoda byla během jednání podepsána vzhledem k problémům, které zahrnují i výměnu rukojmích. Podle něj je důležitý posun na obou stranách jednacího stolu.

Uzavření dohody by pak zabránila i jakákoliv eskalace ze strany Íránu. Ten žádá stažení Izraelců z Gazy a jejich potrestání za atentát na bývalého politického šéfa Hamásu Ismaíla Haníju.

Hamás má nového vůdce. Je jím strůjce útoků na Izrael ze 7. října (08/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.