Vzteklina u netopýrů v Česku vyděsila lidi. Hygienici vydali přehled, co dělat

Při odchytu v Ostravě pokousal netopýr tamního zoologa. Testy potvrdily, že byl nakažený vzteklinou. Zoolog skončil v nemocnici.

Vzteklina je nebezpečná nemoc zasahující nervový systém, která je stoprocentně smrtelná. Jak uvedli pražští hygienici, důležité je vědět, že virus vztekliny se vylučuje slinami a člověk se může nakazit "při pokousání, poškrábání zvířetem či vniknutím slin nakaženého zvířete do rány člověka. U speleologů hrozí aerogenní infekce (infekce přenášené vzduchem)".

Člověk by měl být velmi obezřetný při nálezu uhynulého netopýra či u zvířete, které se chová divně – tedy že je ve dne na zemi, je dezorientované, neschopné letu a nevyhledává úkryt.

Co dělat, když najdete netopýra

v případě nalezení uhynulého nebo atypicky se chovajícího se netopýra na něj nesahejte, nesnažte se ho odchytit ani s ním jiným způsobem nemanipulujte. Kontaktujte nejbližší záchrannou stanici nebo SOS netopýří linku 731 523 599, popřípadě městskou policii
v případě nutnosti manipulace s takovým netopýrem vždy použijte nejlépe kožené hrubé rukavice a ochranu dýchacích cest (např. respirátor)
profesím přicházejícím do kontaktu s netopýry či jinými zvířaty podezřelými z infekce (např.: pracovníkům záchranných stanic, chiropterologům, veterinárním lékařům…) je doporučováno pravidelné preventivní přeočkování
osobám cestujícím do endemických zemí s výskytem vztekliny je rovněž doporučováno preventivní očkování (více informací o očkování poskytnou centra cestovní medicíny)
zdroj: Hygienická stanice hlavního města Prahy

"V případě poranění – pokousání či poškrábání – ránu neprodleně vymyjte vodou s mýdlem, použijte 70procentní alkoholovou dezinfekci či dezinfekci na bázi jódu a vyhledejte infekční oddělení v nejbližší nemocnici," radí hygienici.

[chooze:article;value:567562]

​V Česku se vzteklina moc nevyskytuje, naposledy před devíti lety. Jiná situace je ale v Asii a Africe. Nicméně i některé evropské země, jako například Polsko, Ukrajina, Turecko, či Rumunsko, mohou mít zvýšený výskyt. Vzteklinu obyčejně přenáší lišky a další divoce žijící šelmy, z těch domácích psi a kočky. Jen velmi vzácně jiní savci. Při poranění těmito zvířaty platí stejný postup jako u netopýrů.

Podívejte se na reportáž TV Nova o pokousání zoologa netopýrem se vzteklinou:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.