Kromě policie stávkují i školy a justice. Požadavky neuspokojíme, říká ministr

Odbory veřejné sféry vyhlásily minulý týden stávkovou pohotovost. Neshodly se totiž s vládou na zvýšení platů pro letošek a příští rok. Odbory požadují přidat všem zaměstnancům veřejné sféry minimálně deset procent.

"Připojili jsme se k ostatním svazům o veřejných službách ke stávkové pohotovosti, protože není řešena otázka nepedagogů a jejich tarifních platů, které jsou z velké části pod minimální a zaručenou mzdou. Neustále jsme byli ve slibech a čekáme, jak se vláda po prázdninách rozhodne," uvedl František Dobšík, předseda Českomoravského odborového svazu pracovníků školství.

Před pár měsíci stávkoval i justiční personál. Jeho odbory se nedohodly s ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem (ODS) na zvýšení platů o 15 procent. Protestu 29. května se podle odborů zúčastnila většina z 9,5 tisíce pracovníků soudů.

[chooze:article;value:567621]

Zaměstnanci soudů zůstávají i nadále ve stávkové pohotovosti. A to do té doby, dokud nebudou splněny jejich požadavky. "Všechny vznesené požadavky s ohledem na jejich celkovou výši uspokojit nebude možné," avizoval však Blažek na síti X.

Nespokojeni jsou také zdravotníci. Vláda totiž podle nich nesplnila závazky z dohody, kterou podepsala na konci loňského roku se zástupci lékařů. Ti tak nevylučují, že by se situace, kdy tisíce lékařů vypověděly přesčasy, mohla opakovat. Loni kvůli tomu byla omezena plánovaná i akutní péče.

[chooze:article;value:567625]

"Politikům, kteří na zdravotnictví kašlou, kteří pohrdají lékaři a zdravotními sestrami, kteří se k nám nechovají fér, tak jim chceme dát pořádně do kožichu," vzkázal Milan Kubek, prezident České lékařské komory.

Stávkami ale hrozí pracovníci napříč různými obory. Ve stávkové pohotovosti je i například Odborový svaz pozemní a letecké dopravy a dlouhodobě jsou nespokojeni také zemědělci.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.