Klidnější Silvestry: Prodej pyrotechniky na tržnicích se zásadně zpřísní

Letos na Silvestra naposledy a pak sbohem. Rachejtle, dělbuchy a další petardy budou mít napřesrok doboucháno. Prý jednou provždy.

"Ten Václavák, tak jak ho známe, už nebude možný. Zábavní pyrotechnika může způsobit největší úrazy, zranění i popáleniny. Přejeme si, aby si ji lidé už nemohli koupit v běžné distribuční síti," říká Petr Hladík (KDU-ČSL), ministr životního prostředí.  

[chooze:article;value:560326]

​Pyrotechniku kategorie F3 a F4 si budou moci už koupit jen profesionálové s platnou licencí. Z obchodních domů zmizí klasické kompakty a koupit si tam budeme moci jen minikompakty, fontány či římské svíce. A na tržištích už pouze prskavky či bouchací kuličky.

Obecní zastupitelstva budou nově určovat, kde se smí pyrotechnika použít a nebo naopak úplně zakázat. Nebude ji možné odpalovat půl kilometru od nemocnic, domovů pro seniory, útulků, zoo či chovů zvířat.

"Dneska to už funguje v Rakousku, Německu, na Slovensku, takže my se jenom přiřadíme k těm dalším evropským zemím," vysvětluje ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

[chooze:article;value:547916]

Dneska to už funguje v Rakousku, Německu, na Slovensku, takže my se jenom přiřadíme k těm dalším evropským zemím. Na Slovensku zákaz prodeje platí rok a třeba paní Horváthová ze Žiliny si ho nemůže vynachválit.

Podle prodejců jsme ale zase o něco papežštější než papež. Třeba v Německu kategorie F3 zakázaná úplně není. Omezení podle kritiků podpoří černý trh a lidé si při cestách za nákupy do Polska pyrotechniku nakoupí tam. Novelu zákona teď musí schválit obě komory parlamentu a podepsat prezident. Začít platit by mohl od příštího července.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.