Udeřily extrémně silné bouřky, ženou se další. Jižní Čechy bičuje prudký déšť a kroupy

Do Česka se znovu přihnaly bouřky. ČHMÚ proto vydal výstrahu, která platí od čtvrteční 14. hodiny do půlnoci. Bouřky podle meteorologů mohou způsobit rozvodnění malých toků a na horách přívalové podvodně.

První přeháňky a bouřky se objevily krátce před 14. hodinou v Krušných horách a na východě republiky. "V průběhu odpoledne očekáváme, že přeháněk a bouřek bude v západní části republiky přibývat," informovali meteorologové na facebooku

Krátce před 17. hodinou ČHMÚ uvedl, že bouřky zasáhly jihozápadní Čechy. "Bouřková aktivita se rozjíždí zejména v Bavorsku. U nás pak hlavně v oblasti Pošumaví, Českého lesa a Karlovarského kraje. Bouřky z Bavorska postoupí v dalších hodinách více na západ Čech, později večer pak budou při postupu na východ slábnout," upřesnili odborníci. 

[chooze:article;value:567441]

Extrémně silné bouřky v podvečer udeřily v Jihočeském kraji. "Na Vimpersku se vyskytují extrémně silné bouřky doprovázené velmi intenzivními srážkami. Za poslední hodinu zde napršelo kolem 100 mm. Bouřky jsou téměř bez postupu a další se v oblasti tvoří," sdělil ČHMÚ. Pro Prachatice, Strakonice, Vimperk a Vodňany vyhlásil ČHMÚ před extrémně silnými bouřkami výstrahu, která platí do 20. hodiny. 

Napilno tak mají jihočeští hasiči. "V rozpětí jen několika minut jsme právě vyslali jednotky do obcí Kůsov, Zdíkov, Vimperk, Korkusova Huť, Stachy a Horní Vltavice k čerpání vody ze sklepů a domů. V Kubově Huti likvidujeme ze silnice naplavené bahno a suť," informovali na síti X

Velmi silné bouřky (s vysokým stupněm nebezpečí) by se měly vyskytnout i v okolí Blatné v Jihočeském kraji, Plzeňském a Karlovarském kraji. Doprovázet je může zejména přívalový déšť s úhrny kolem 50 mm, v opakovaných bouřkách až 80 mm. Meteorologové varují také před menšími kroupami a silnějším větrem.

Celkem čtyři kraje by se podle ČHMÚ měly připravit na silné bouřky s nižším stupněm nebezpečí – Hlavní město Praha, Středočeský, Jihočeský (České Budějovice, Český Krumlov, Dačice, Jindřichův Hradec, Kaplice, Milevsko, Písek, Soběslav, Tábor, Trhové Sviny, Třeboň, Týn nad Vltavou, Vodňany) a Ústecký kraj (Bílina, Chomutov, Kadaň, Litoměřice, Litvínov, Louny, Lovosice, Most, Podbořany, Roudnice nad Labem, Teplice, Ústí nad Labem, Žatec).

[chooze:article;value:567378]

Silné bouřky se budou postupně přesouvat směrem na východ. Výstraha před nimi platí od půlnoci do páteční čtvrté hodiny ranní pro Kraj Vysočina (Havlíčkův Brod, Humpolec, Chotěboř, Jihlava, Moravské Budějovice, Náměšť nad Oslavou, Pacov, Pelhřimov, Světlá nad Sázavou, Telč, Třebíč, Velké Meziříčí, Žďár nad Sázavou) a část Jihomoravského kraje (Moravský Krumlov, Znojmo).

Meteorologové ale nevarují jen před bouřkami. V pátek by měl Ústecký, Liberecký a Královehradecký kraj – zejména Jizerské hory a Krkonoše –  bičovat také vydatný déšť. "Místy očekáváme trvalý a vydatný déšť, ojediněle může napršet 30 až 50 mm. V oblastech výskytu vydatných srážek nelze vyloučit vznik lokálního zatopení," upozorňuje ČHMÚ.

Čtvrteční bouřky okomentovala meteoroložka Dagmar Honsová:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.