Netopýr, který kousl muže v Ostravě, měl vzteklinu. Potvrdilo to vyšetření

"Vyšetření dnes potvrdilo, že se jedná skutečně o specifický typ vztekliny pro netopýry. Je to stejná varianta jako u případu v roce 2015," informoval ve čtvrtek Majer.

Tedy evropský netopýří lyssavirus 1. Jde o první případ v Moravskoslezském kraji. A stejně jako před devíti lety v Riegerových sadech v Praze i tentokrát šlo o netopýra večerního. Ten je dost velký na to, aby dokázal prokousnout lidskou kůži, což menší druhy nedokážou.

Zoolog byl hospitalizován na infekčním oddělení Fakultní nemocnice Ostrava, kde podstoupil preventivní očkování. "Kromě očkování se dává i imunoglobulin, protože tím imunoglobulinem pacientovi dodám protilátky. Je to běžné očkování do ramene. Je výborně tolerované. Pacienti po něm nemají nežádoucí účinky," uvedla primářka infekční kliniky Lenka Petroušová.

[chooze:article;value:567380]

Tím se dá předejít propuknutí nemoci. Bez očkování by se nemoc mohla rozvinout a když napadne nervový systém člověka, je už nemožné ho uzdravit. 

"Onemocnění pořád je v současnosti stoprocentně smrtelné. Začíná trnutím v místě pokousání. Posléze dochází k poruše vědomí, neklidu. Pacient opravdu se projevuje jako vzteklý. Neví o sobě. Jsou popisovány případy, že jim třeba vadí puštěná voda, která vyvolá hrozný neklid," vysvětlila Petroušová.

[chooze:article;value:564771]

Pravděpodobnost přenosu vztekliny z netopýra na člověka je ale nízká a týká se spíš lidí, kteří s nimi často pracují. "Řekněme dvě až tři procenta. I v Evropě jsou zaznamenány případy, kdy kolegové umřeli po pokousání od nakažených netopýrů. Jeden je z Anglie, jeden je z Finska a jeden je teď z Francie," upozornil Jan Zukal z Ústavu biologie obratlovců Akademie věd ČR.

Jde o jiný typ vztekliny, než kterou přenášejí lišky či psi. A ani na ně není vzteklina z netopýrů přenosná. Netopýři se vzteklinou žijí tak dlouho, že jejich organizmus má proti propuknutí nemoci vybudovanou imunitu. Čím to je, to se nyní vědci z akademií věd v Česku, Německu a Francii snaží rozluštit. Byl by to velký přínos pro lidstvo.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.