Jihočeši už chodí k lékaři přes internet. Vyšetřit je může kdykoli

Ještě ve středu by se svým problémem pacient musel dojet za lékařem osobně. Od čtvrtka stačí udělat jednu fotografii, aniž by musel opustit byt.

On-line zdravotnickou pohotovost Jihočeský kraj spustil ve čtvrtek ráno. Odpoledne už měla 2 000 registrovaných uživatelů a na kontě 20 vyřešených případů.

"Je možné poměrně dobře řešit různé mírné infekce, jako jsou třeba virové, některé i bakteriální záněty horních cest dýchacích. Jsou to určitě třeba močové infekce. Dál to můžou být třeba různé kožní problémy," popsal vedoucí lékař Ondřej Tefr.

[chooze:article;value:566967]

Jihočeši mohou novou službu využít kdykoli a zcela zdarma. Částečně na její fungování přispívají pojišťovny. Zbytek bude dotovat kraj zhruba 14 miliony korun ročně. Za cíl si klade vyřešit problém s nedostatkem lékařů a přeplněnými pohotovostmi. Ordinovat totiž díky aplikaci mohou třeba i lékařky na mateřské dovolené.

"Málokterá z nich vám půjde strávit celou sobotu sednutím si do nemocnice na pohotovost na celý den, ale řada z nich nebude mít třeba problém sloužit čtyři hodiny na on-line pohotovosti, protože to v podstatě může sloužit od sebe z domova," prohlásil hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba (ODS).

[chooze:article;value:566448]

Inspiraci Jihočeský kraj našel ve světě. Zejména ve skandinávských zemích s řidším osídlením. Úlevu může on-line pohotovost přinést hlavně rodinám s dětmi. Nemocný potomek může zůstat v klidu v posteli a odpadá i starost, kdo pohlídá případného sourozence.

"Další věcí je, že nemusí trávit čas cestou a čekáním potom v čekárně, kde hrozí riziko přenosu třeba nějaké další infekce," upozornil Tefr. V případě vážnějších problémů ale pacienty osobní návštěva lékaře stejně nemine.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.