Oblíbenému chorvatskému letovisku hrozí bankrot. Starostka žádá o pomoc

Rodina z chorvatské Korčuly se začala s městem soudit před 40 lety. Požadovala totiž náhradu za vyvlastnění pozemku z dob minulého státu, píše portál Dnevnik. Nyní rodina soud vyhrála a město by jí mělo vyplatit částku v hodnotě 2,1 milionu eur, tedy zhruba 53 milionů korun.

Podle korčulské starostky Niky Silić Maroević bude mít ale tento verdikt soudu velmi vážné důsledky pro rozvoj města i jeho občany. "Zastaví se nasmlouvané projekty za pět milionů euro (přibližně 126 milionů korun – pozn. red.), přinese to spoustu problémů, soudní spory i exekuce. Zdá se, že jsme přišli o svou budoucnost," řekla.

Pozemek v roce 1983 dalo město k užívání společnosti Korčula Hotel and Tourism Company a vznikl na něm hotelový rezort. Před několika lety ale došlo k privatizaci pozemku a jeho vlastníkem je stát, který od roku 2020 dostává od soukromé firmy 80 procent náhrady za užívání pozemku, píše web Direktno.

[chooze:article;value:565865]

Starostka proto žádá stát o pomoc. Město by podle ní nemělo doplácet za tehdejší vyvlastnění pozemků. "Je to nespravedlivé. Korčula se ocitla v příšerné situaci. Ta částka, kterou máme vyplatit, přesahuje polovinu rozpočtu. Pokud to máme zaplatit, musíme rozprodat náš majetek," sdělila. "Nemůžeme platit za hříchy minulého režimu," zdůraznila.

Starostka z aktuální situace obviňuje i bývalého starostu Korčuly Andrija Fabrise. Ten to ale popírá. Naopak tvrdí, že současné vedení města mělo být v záležitosti aktivnější. "Ukázalo se, že město bylo pasivní a nedokáže ochránit své občany," prohlásil.  

Chorvatské pláže jsou rájem českých turistů. Pobyt se tam ale může prodražit:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.