Putin je nástroj Číny k ovládnutí světa, tvrdí odborník. Západ musí reagovat

Formace ruských a čínských bombardérů zalarmovala před několika dny severoamerickou protivzdušnou obranu. Na nebi se totiž objevily dva ruské a dva čínské bombardéry, které se nebezpečně přiblížily k pobřeží Aljašky. Podle společného severoamerického protivzdušného velitelství NORAD ani jeden nakonec nevstoupil do vzdušného prostoru USA.

"Jde o velmi znepokojující spolupráci Číny a Ruska. Vztahy těchto zemí by se mohly v nejbližších měsících dále rozvíjet," řekl britskému deníku The Sun britský plukovník Hamish de Bretton-Gordon. "Je to známka toho, že Číňané a Rusové spolupracují těsněji a dali o tom vědět velmi veřejně," varoval.

[chooze:article;value:565472]

Čína v poslední době stále více rozšiřuje své námořnictvo a letectvo a vzdaluje se s nimi od svých břehů. "Číňané v posledních týdnech a měsících prováděli cvičení s ruskou armádou, včetně jejich letectva. Rusko je přitom nástroj, kterým se chtějí prosadit a ovládnout svět," varoval dále plukovník Hamish de Bretton-Gordon. Podle jeho slov je proto nezbytné, aby západní země a NATO ukázaly sílu. "To je jediný způsob, jak odstrašit diktatury jako jsou Čína a Rusko," dodal.

Podle výkonného ředitele britského think-tanku Henry Jackson Societ Alana Mendozy Putina láká to, že Čína má k dispozici největší vojenskou sílu na světě, zdánlivě nekonečnou zásobu peněz a nejnovější technologie. A Si Ťin-pching jeho zájmu využívá, aby měla jeho země ve světě větší manévrovací svobodu. 

Rostoucí vojenské vztahy mezi Ruskem a Čínou vyvolaly obavy u spojenců v NATO i u států v Asijsko-pacifickém regionu. "Je to vztah, který nás už dlouho znepokojuje. Především proto, že Čína poskytuje podporu nezákonné a zbytečné válce, kterou vede Rusko na Ukrajině,“ řekl americký ministr obrany Lloyd Austin podle AP americkým médiím.

Putin a Si Ťin-pching vždy udržovali vzájemné silné pouto, přičemž v roce 2022, krátce před zahájením války na Ukrajině, mluvili oba diktátoři o vzájemném neomezeném vztahu. Ten se od té doby stále prohlubuje. Po zavedení sankcí Západu vůči Rusku je Putin na Číně stále více ekonomicky závislý a upíná se k ní jako k hlavnímu spojenci.

Slovensko se konečně dočkalo. Z USA jim tento týden přiletěly nové stíhačky F-16. Podívejte se na reportáž TV Nova:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.