Je to tady. Meteorologové už vědí, jak La Niña zamává s počasím v Česku

Jev La Niña přichází. Upozornili na to odborníci z amerického Národního úřadu pro oceán a atmosféru (NOAA) ve své předpovědi zveřejněné tento týden. Pravděpodobnost, že se jev rozvine už v období mezi srpnem a říjnem, je podle nich asi 70 %. Mezi listopadem a lednem je pak tato pravděpodobnost dokonce 79 %.

La Niña je spolu s jevem El Niño důsledkem kolísání teploty vody v Tichém oceánu. Jak připomíná britský Telegraph, El Niño přichází, pokud teplota vody v Pacifiku stoupne alespoň o 0,5 stupně Celsia nad historický průměr po dobu déle než tří měsíců. La Niñu pak naopak přináší půlstupňový pokles.

Tato zdánlivě drobná změna pak ale silně ovlivňuje počasí po celém světě. "Ďábel je skryt v detailu," upozorňuje klimatolog z Oxfordské univerzity Neven Fučkar. "Atmosféra reaguje velmi rychle – jde o hodiny, dny, týdny, někdy i měsíc či dva. Ale oceán má pomalejší dynamiku," dodává.

[chooze:article;value:566392]

El Niño v letech 1997-1998 bylo obviňováno z rekordních srážek v Keni a přispělo k ničivé extrémní povětrnostní události na Floridě známé jako Noc tornád. La Niña je zase dávána do souvislosti s dosud nejaktivnější hurikánovou sezónou v roce 2020.

"La Niña je stabilní jev, pokud je ale příliš extrémní, může způsobit problémy," dodává k ní oceánograf na University of Southampton Simon Boxall.

Blížící se La Niña se s velkou pravděpodobností dotkne také počasí v Evropě. Podle portálu Severe Water Europe nejspíš způsobí ve střední a východní části kontinentu, tedy i nad Českem, nárůst srážek. Naopak na západě Evropy, zejména ve Španělsku a Velké Británií, přinese sucho. Přesnější předpovědi ale přijdou, až se vznik La Niña skutečně potvrdí.

Na Česko se řítí ostrá změna počasí. Platí předběžné varování:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.