Stát chce omezit darování vajíček na umělé oplodnění. Důvodů je několik

Darování vajíček představuje pro některé mladé ženy cestu, jak mohou pomoci párům s otěhotněním a zároveň si přijít na nemalé peníze. Kliniky se často v nabízené částce předhánějí. Mnohdy nabízejí klidně i 34 tisíc korun jako kompenzaci za případná rizika, strávený čas na klinice a následnou rekonvalescenci.

Darovat vajíčka více než šestkrát za život ale odborníci kvůli zdravotním komplikacím nedoporučují. A právě to jsou důvody, proč chce stát ženám dárcovství omezit.

Ministerstvo nechce, aby kliniky lákaly mladé ženy na peníze. Plánuje proto zastropovat i odměnu pro dárkyně. Jak vysoká ale bude, resort zatím neví. Se změnami souhlasí i samotné kliniky.

[chooze:article;value:566771]

"Je rozumné ten počet dárkyň nějakým způsobem stanovit, přece jen jsou s tím rizika, která by se neměla bagatelizovat," uvedla Hana Višňová, primářka z pražské IVF kliniky CUBE.

"Musí podstoupit hormonální stimulaci, která způsobuje, že vajíčka dozrávají rychleji. A ta hormonální stimulace není úplně příznivá a potom i ten samotný odběr," řekla Venuše Škampová, ředitelka odboru zdravotní péče ministerstva zahraničí.

Vzniknout by měl nově i registr dárců, kam budou kliniky povinně zapisovat údaje o dárkyních vajíček i dárcích spermatu. Pokud zmíněný limit překročí, bude sankcionována klinika, a to až do výše půl milionu korun.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.