Žhářské útoky těsně před olympiádou. Francouzská doprava je ochromená

Na závažný vandalismus upozornil v pátek francouzský státní dopravce SNCF, jak uvádí televize France24. "Společnost SNCF se přes noc stala obětí souběžně probíhajících zákeřných činů. Došlo k žhářským útokům s cílem poškodit naše zařízení," popsala společnost.

"Jedná se o rozsáhlý útok s cílem ochromit síť (vysokorychlostních vlaků, pozn. red.) TGV," řekl dopravce agentuře AFP. Dodal, že bude muset zrušit mnoho linek a situace potrvá "přinejmenším celý víkend, kdy budou probíhat opravy".

[chooze:article;value:566180]

"Provoz TGV na atlantické, severní a východní trase je vážně narušen. Některé vlaky odkláníme na běžné tratě, ale velkou část z nich budeme muset zrušit," uvedl SNCF podle webu The Local. Zasažena nebyla pouze jihovýchodní linka, protože pokus o narušení sítě se podařilo překazit.

Při útocích měli vandalové přestříhat kabely ve skříních signalizace podél tratí a následně je zapálit. Vlaky, které dopravce nezrušil, nabírají velká zpoždění.

"Je to naprosto otřesné," řekla televizi BFMTV francouzská ministryně sportu Amelie Oudeová-Casterová. "Zaměřit se na hry znamená zaměřit se na Francii," dodala.

[chooze:article;value:478240]

"Důrazně odsuzuji tyto kriminální činy, které ohrozí odjezdy mnoha Francouzů na dovolenou. Velký dík patří týmům SNCF, které usilovně pracují na co nejrychlejším obnovení dopravy," napsal na síti X francouzský ministr dopravy Patrice Vergriete.

Společnost vyzvala cestující, aby odložili své cesty a zdržovali se mimo nádraží. Útoky přišly v době, kdy se Paříž připravuje na páteční zahajovací ceremoniál, kterého se zúčastní 7 500 sportovců, 300 000 diváků a řada významných osobností. V souvislosti s olympiádou země přijala přísná bezpečnostní opatření.

Ostře střežená Paříž. Před olympiádou jsou v ulicích tisíce policistů a vojáků (7/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.