Na Česko se řítí ostrá změna počasí. Platí předběžné varování

Meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) varují před vysokými teplotami, které se řítí na Česko. Mezitímco ve čtvrtek průměrně naměříme nanejvýš 24 °C, už na konci týdne to bude mnohem víc.  

ČHMÚ proto vydává předběžné varování, a to s platností od sobotního poledne až do osmé hodiny večerní téhož dne. Meteorologové předpovídají, že ve všech krajích kromě Karlovarského budou teploty přesahovat 31 °C.

[chooze:article;value:565888]

Největší vedro má být na jihu Moravy, kde se mají teploty vyhoupnout až na 35 °C. Ve zbytku republiky se nejvyšší denní maxima budou pohybovat v rozmezí od 29 do 33 °C. Místy se mohou objevit přeháňky i bouřky. Meteorologové ale upozorňují, že jde o předběžné varování a situace se ještě může změnit.

Extrémní teploty mají ale udeřit jen v sobotu. Pak se lehce ochladí. "Ze soboty na neděli dorazí studená fronta, která od západu přinese ochlazení," vysvětlují meteorologové. Nedělní nejvyšší denní teploty se tak budou pohybovat v rozmezí od 20 °C na západě do 33 °C na jihovýchodě území.

Od počátku civilizace nebylo na zemi takto teplo, tvrdí klimatolog:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.