Pracovní dobu si Češi určí sami. Jurečka připravil revoluční novelu

Změna se má týkat například uklízeček či pracovníků v IT. Lidé, kteří mají v práci určitý úkol a je jedno, kdy jej dokončí, si budou sami moct zvolit čas, ve kterém jejich směna začne a skončí.

"Příslušný návrh je součástí novely zákoníku práce, kterou právě v těchto chvílích projednává Senát. Účinnost je v zákoně navrhována od 1. srpna, bude ale záležet na tom, kdy se podaří ukončit legislativní proces," uvedl mluvčí MPSV Jakub Augusta.

[chooze:article;value:566269]

Změna ale nemá platit automaticky pro všechny zaměstnance. "Vždy záleží na vzájemné dohodě a charakteru konkrétní práce. Zaměstnanec a zaměstnavatel za tímto účelem uzavřou písemnou dohodu, ve které sjednají, za jakých podmínek si bude zaměstnanec sám rozvrhovat pracovní dobu do směn. Lze přitom doporučit, aby bylo sjednáno, že si zaměstnanec musí pracovní dobu rozvrhnout tak, aby byl zajištěn např. minimální nepřetržitý denní odpočinek a nepřetržitý odpočinek v týdnu, aby čerpal zákonné přestávky v práci, bezpečnostní přestávky a tak dále," podotkl Augusta.

Nadále tak bude zaměstnavatel odpovídat za to, že se minimální standardy dle zákoníku práce dodržují. "Někdy může být praktické sjednat i další omezení zaměstnance, třeba že si nesmí rozvrhovat pracovní dobu v noci či o víkendech a svátcích. Jelikož je zaměstnavatel povinen vést evidenci pracovní doby, je vhodné dohodnout se zaměstnancem i potřebnou součinnost," poradil mluvčí.

Odboráři vyhlásili stávkovou pohotovost. Po Jurečkovi chtějí víc peněz (7/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.