Čínské a ruské bombardéry se přiblížily k USA. Startovaly k nim stíhačky

Cvičení ruských a čínských strategických sil ve středu zalarmovalo severoamerickou protivzdušnou obranu. Podle CBS News vystartovaly americké stíhačky F-16 a F-35 spolu s kanadskými stroji CF-18, aby zachytily čtveřici bombardérů, dva ruské stroje Tu-95 a dva čínské H-6, blížící se k pobřeží Aljašky.

Podle společného severoamerického protivzdušného velitelství NORAD nakonec žádný z těchto bombardérů nevstoupil do vzdušného prostoru Spojených států. Oba stroje se nicméně nacházely v přilehlé Aljašské obranné identifikační zóně, kde Američané "vyžadují okamžitou identifikaci všech letadel v zájmu národní bezpečnosti".

[chooze:article;value:566401]

Bylo to vůbec poprvé, kdy americké stroje takto startovaly zároveň k ruským i čínským letounům. Podle NORAD nicméně nepředstavovala tato letadla v identifikační zóně pro Severní Ameriku hrozbu.

Ve čtvrtek se ke cvičení podle CNN vyjádřilo také čínské ministerstvo obrany. Podle něj šlo o součást rozvoje spolupráce obou armád. Konkrétně mělo jít o už osmou podobnou společnou hlídku od roku 2019.

"Tato akce není zaměřena proti třetím stranám, je v souladu s mezinárodním právem a mezinárodní praxí a nemá nic společného se současnou mezinárodní a regionální situací," zdůraznil mluvčí ministerstva Čang Siao-kang.

Slovensko se konečně dočkalo. Z USA mu přiletěly nové stíhačky F-16: 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.