Extrémní mrazy začnou už na podzim. Meteorologové zveřejnili první předpověď

S počasím v Evropě zamávají v následujících měsících hned dva meteorologické jevy – La Niña a polární vír. Zatímco La Niña ovlivňuje počasí spíše ve Spojených státech amerických a Kanadě, určitý dopad má na počasí i u nás. Její chování i vývoj polárního víru meteorologové už několik týdnů netrpělivě sledují.

Zatím to totiž vypadá, že poslední měsíce tohoto roku budou napříč Evropou, co se počasí týká, různorodé. "Více srážek vidíme hlavně v části střední a východní části Evropy," uvádí meteorologové z odborného portálu Severe Weather.

​"Předpověď srážek ukazuje sušší podzim na velké části jižní, západní a části střední Evropy. Zároveň se předpokládá, že pásmo nízkého tlaku přinese více srážek do severních částí a nad Velkou Británii a Irsko," dodávají meteorologové.

[chooze:article;value:565888]

Do hry ale koncem podzimu vstoupí další hráč. "Polární vír se znovu objevuje každý podzim a hraje klíčovou roli ve vývoji počasí na konci podzimu, přes zimu a na jaře," vysvětlují. Právě v tomto období bude polární vír podle nich slábnout.

"To by vytvořilo větší potenciál pro pronikání studeného vzduchu a podprůměrných teplot do některých částí Spojených států a do Evropy," dodávají meteorologové. Zdá se, že z léta tak skočíme rovnou do mrazivých dnů.

Pokud je totiž polární vír silný, vzduch cirkuluje nad severním pólem a udržuje studený vzduch nad ním. Když ale polární vír slábne, znamená to, že studený vzduch nad severním pólem už nic nedrží, a může se tak dostat i do jižnějších poloh, vysvětlují američtí meteorologové.

Takovému jevu se pak odborně říká náhlé stratosférické oteplení. "K tomu dochází poměrně pravidelně v zimním období a je často spojeno s velkými výbuchy arktického vzduchu," dodávají odborníci.

Bouřky letos způsobily velké škody. Pojišťovnám přibývají nahlášené události:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.