Velká ztráta pro hudební svět. Zemřel král britského blues

Král britského blues zemřel v pondělí ve svém domě v Kalifornii obklopený milovanou rodinou. "Zdravotní problémy, kvůli kterým musel ukončit svou velkolepou hudební kariéru, mu konečně přinesly klid. 90 let nás neúnavně vzdělával, inspiroval a bavil," stojí v prohlášení na Mayllově instagramu.

Mayall se narodil v roce 1933 v anglickém Macclesfieldu, ale vyrostl v Manchesteru. Už od dětství ho k hudbě vedl jeho otec, kytarista a jazzový nadšenec. Sám se naučil hrát na klavír, kytaru a foukací harmoniku.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený John Mayall (@johnmayallofficial)

Jak připomíná BBC News, v roce 1963 založil John Mayall & the Bluesbreakers, průkopnickou blues-rockovou skupinu. V té začínalo hned několik dnes slavných muzikantů, například kytaristé Eric Clapton nebo Mick Taylor, který později působil v Rolling Stones.

[chooze:article;value:566028]

Koncem šedesátých let se Mayall přestěhoval do Los Angeles, kde se přidal k tamní bluesrockové i jazzrockové scéně. V následujících letech vydával desítky alb, a i v pokročilém věku koncertoval po Evropě i Spojených státech. Několikrát vystoupil také v Česku, poprvé v roce 1989, naposledy v roce 2019. Tehdy mu bylo už 85 let. 

Jak připomíná web Guardian, v roce 2005 obdržel Řád britského impéria. "Toto je nejdůležitější cena, kterou jsem kdy dostal. Nikdy jsem neměl žádný hit, nevyhrál jsem Grammy, ani nejsem v Rokenrolové síni slávy," reagoval tehdy na vyznamenání. Uvedení do Rokenrolové síně slávy se nakonec v roce 2024 skutečně dočkal.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.