Vyděšení turisté utíkali z vody. Chorvatské moře zaplavil hustý hnědý sliz

Odpočinek na pláži v chorvatské Istrii překazil turistům hnědý sliz, který se nahromadil u tamního pobřeží. Podle lidí nejen, že lepí, ale je nepříjemné, když se dostane na kůži. Z vody tak raději utíkají pryč.

"Je to nějaká velmi lepkavá rostlina, dostala se do vlasů nás všech a měli jsme ji po celém těle. Není to moc hezké, ale není to nebezpečné," řekla deníku Danas paní Betina, která je na Istrii na dovolené. "Je to sliz, hnědý sliz. A je to zvláštní pocit, když zasychá na kůži a ve vlasech," dodal pan Robert.

[chooze:article;value:565931]

Podle odborníků se skutečně jedná o důsledek rozkvětu moře. Kvůli extrémnímu teplu se mořskému ekosystému daří, a rozkvétá tak ještě víc. Právě proto ale nemají přesnou odpověď na otázku, kdy sliz z vodní hladiny konečně zmizí.

"Nemůžeme čekat, že jen tak zmizí. Dokud nebude kruh uzavřený, zůstane tam a bude se objevovat. Teď vše záleží na tom, kam ho vítr zavane a kam toto nahromadění odnese," řekl deníku N1 Martin Pfannkuchen z chorvatského Centra pro mořský výzkum.

Pro člověka prý ale sliz nepředstavuje hrozbu. Není sice příjemné ho mít na těle, toxický ale není. V institutu prý analyzují vzorky každý den. "Žádný z nich není novinkou, kterou bychom doposud neviděli, jen jsou ve zvýšeném množství," uzavřel odborník.

Zmapovali jsme pro Vás cestu z Chorvatska. Na dálnicích si připlatíte:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.