Na břehu Máchova jezera ležel funkční granát. Policie musela evakuovat pláž

Případ se stal přímo na hlavní pláži v Doksech. Neznámý člověk vylovil ze dna Máchova jezera granát, položil ho ke stromu a zmizel. Granátu si všimla obsluha půjčovny šlapadel u hlavní pláže a hned zavolala policii. 

"My jsme uzavřeli prostor v okruhu 100 metrů od místa nálezu granátu na tři hodiny a na tu dobu jsme návštěvníky pláže vykázali do bezpečné vzdálenosti," uvedla mluvčí liberecké krajské policie Ivana Baláková.

Podle pyrotechnika šlo o útočný granát, a přestože byl 80 let ve vodě, zůstal funkční.

[chooze:article;value:561123]

"Zjistil jsem, že se jedná o ruční Einhand granát 39. Granát byl ostrý. Byl nepoškozený, plný trhaviny a je stále funkční," poznamenal vrchní komisař pyrotechnické služby v Teplicích Ladislav Baumbruk.

"Jedná se o útočný německý granát používaný Wehrmachtem. Má v sobě 125 gramů výbušniny. I když bude uložen ve vodě 50 nebo 100 let, je funkční i po těch letech," dodal Josef Pavinský, vedoucí pyrotechnik z Ralska.

Německá armáda vyrobila těchto granátů během druhé světové války 90 milionů kusů. Lidé se jich hozením do vody zbavují, případně zkoušejí, jak ve vodě bouchnou. Někteří je dokonce používají k nelegálnímu rybolovu. 

Nalezený granát pyrotechnici bezpečně zlikvidovali ve Stálé trhací jámě v Ralsku.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.