Češi umírají v zahraničí běžně, tvrdí expert. Smrt číhá v moři a na horách

Ze zahraničí přicházejí zprávy o úmrtí Čechů v zahraničí jako na běžícím páse, trágédie se většinou odehrávají v moři a na horách kvůli přecenění vlastních sil. Příčiny se ovšem v průběhu doby mění.

"V devadesátých letech Češi v zahraničí hlavně umírali kvůli alkoholu. Typicky ho vypili hodně na all inclusive zájezdech, a pak šli do vody, kde se utopili, toto ustoupilo až v posledních letech," připomíná Jan Papež, místopředseda a mluvčí ACK.

[chooze:article;value:565866]

Máte nějaké informace o nedělním úmrtí Čecha v Bulharském Primorsku?

Máme pouze informace, které už proběhly v médiích.

Muž byl údajně na místě s cestovní kanceláří…

Tyto události jsou ale většinou záležitostí pro pojišťovny. Každý klient, který cestuje do zahraničí také individuálně, by měl mít logicky vyřízené cestovní pojištění, které pokrývá i různé nepříjemné situace.

Jen ve stejném bulharském letovisku letos už zemřel dokonce druhý Čech. Není těchto nepříjemných události v zahraničí až příliš mnoho?

Už jsme se na to ptali i ministerstva zahraničí, které má nejpřesnější čísla. Pokud se něco stane individuálním turistům, nemáme o tom ani šanci se jinak dozvědět, tedy v případě, že to nezjistí média. Zatím se ale nic mimořádného neděje.

Kolik ročně zemře Čechů v zahraničí?

Je jich většinou asi 25. Je to smutné to takto říci, ale je to kolem dvaceti, pětadvaceti úmrtí ročně.

[chooze:article;value:565931]

Co bývá nejčastější příčinou?

Nejčastěji jde o utonutí a na druhém místě je horská turistika. Společnou příčinou bývá hlavně přecenění vlastních schopností.

Mění se toto nějak v průběhu let?

V devadesátých letech Češi v zahraničí hlavně umírali kvůli alkoholu. Typicky ho vypili hodně na all inclusive zájezdech, a pak šli do vody, kde se utopili. Toto ustoupilo až v posledních letech.

Na co by si lidé během dovolených v zahraničí měli dávat pozor?

Oni by si měli hlavně uvědomit, že moře není Tálínský rybník a opravdu může být velmi nebezpečné. I tam, kde to vypadá jako lážo plážo, se to může velmi rychle změnit. A kdo se jednoduše vzdálí od břehu už se nemusí dostat zpět. Od tragédie pak nebývá daleko.

[chooze:article;value:565766]

Těch záludností může být na moři mnoho…

Jde o různé spodní tahy, proudy a víry. Hodně lidí si také vybere nějakou destinaci a nemají o ní žádné informace.

Máte na mysli nějaká konkrétní místa?

Pokud jedete třeba na západní pobřeží Srí Lanky, tak zrovna tam je koupání velice problematické. Spodní tah vás odnese na moře a vůbec pak nevíte, která bije. Lidé mohou být v hodně navštěvovaných lokalitách, kde se nic neděje, pak odejdou na vedlejší pláž, ale tam už může jít doslova o život.

Dalo by se říci, že většina úmrtí Čechů v zahraničí je zbytečná?

Je to tak.

Je bezpečnější se do zahraničí vypravit s cestovní kanceláří?

Ano, já jezdím jako průvodce, ale musím upozornit, že ne všichni lidé vám vždy naslouchají. Nebezpečných situacím jde pak jen těžko předejít.

Reportérka v Chorvatsku: Šibenik slaví 100 let od prvního turisty. Byl jím Čech (2/7/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.