Nedostatek šoférů vyřeší autonomní tramvaje. Bez řidiče pojede i metro

Automobil, který dokáže zcela sám zaparkovat, je teprve začátek. Výrobci aut se snaží investovat do vývoje autonomních vozů nemalé peníze. Ve Spojených státech provozují automobily bez řidičů tamní taxislužby. Nezaostává ani další veřejná doprava, třeba jeden autobus testují inženýři v Česku.

"Česká legislativa zatím neumožňuje plnou jízdu bez řidiče a jsou tu jenom v případě nějaké nenadálé situace," řekl před časem Pavel Chroust, projektový koordinátor PowerHUB.

A po systému, který obsluhuje už jen počítač, pošilhává i železniční doprava. Traktor, který prý zvládne více práce, než s účastí člověka, zkoušeli před lety zemědělci v Brně a loni u Slaného.

[chooze:article;value:565910]

"Může zpracovávat půdu, může sít, může aplikovat hnojivo, nebo přípravky na ochranu rostlin, může mulčovat, cokoliv co si vzpomenete. Operátor už nebude muset sedět v té kabině, nebude se muset trmácet někde na poli," sdělil agronom Vítězslav Krček.​

O bezpečnost a dlouhodobé řešení nedostatku řidičů prý jde především. "Samozřejmě ušetří práci. Ušetří práci těm, kterým se třeba v České republice pořád nedostává, ať už jsou to řidiči tramvají, řidiči autobusů, řidiči kamionů, ale také strojvedoucí ve vlacích," poznamenal ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Bez strojvedoucích jezdí metro už v mnoha městech po celém světě. S provozem vozu zcela bez řidiče například už počítá připravovaná linka metra D.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.