Zlepší vám spánek a zhubnete. Experti radí jíst jedno obyčejné ovoce

Jsou malé, ale pro naše tělo velmi zdraví prospěšné. Řeč je o třešních, které svým konzumentům přináší hned několik benefitů, popsal web vysetrenie.sk.

Mezi hlavní benefity třešní patří, že jsou plné antioxidantů, zejména antokyanů a kvercetinu. "Tyto sloučeniny bojují proti oxidačnímu stresu a zánětu, čímž potenciálně snižují riziko chronických onemocnění," konstatovala dietoložka Gianna Masiová pro web eatthis. Zahrnutí tohoto ovoce do stravy proto chrání před poškozením buněk a posiluje celkové zdraví.

Pomáhají lépe spát

Obsah melatoninu v třešních zlepšuje také kvalitu a délku odpočinku. Jedná se o hormon, který reguluje cyklus spánku a bdění, a třešně jsou přirozeným zdrojem této sloučeniny. "I starší studie naznačují, že melatonin v třešňové šťávě pomáhá při nespavosti, a dokonce zlepšuje náladu," uvedla dietoložka Destini Moodyová.

Antokyany nacházející se v třešních jsou také obzvláště účinné při snižování zánětlivých markerů v těle. Jejich pravidelná konzumace podporuje zdraví kloubů a snižuje nepohodlí spojené se zánětlivými stavy. "Obsahují protizánětlivé sloučeniny, které snižují příznaky artritidy a dny," vysvětlila Masiová.

Podporují regeneraci svalů

Podle studie z roku 2019 antioxidanty v třešních dále zlepšují regeneraci po cvičení, zejména u žen. Silná antioxidační vlastnost třešňové šťávy snižuje riziko poškození svalů a podporuje lepší zotavení.

[chooze:article;value:560831]

​Konzumace třešní snižuje také riziko několika chronických zánětlivých onemocnění, včetně artritidy, kardiovaskulárních onemocnění, cukrovky a rakoviny. Dále jsou vynikajícím zdrojem vitamínu C nezbytného pro udržení dobrého imunitního zdraví. Třešně jsou také skvělým zdrojem vlákniny. "Ta udržuje zdravý trávicí systém, pomáhá regulovat pohyby střev, předchází zácpě a podporuje střevní mikrobiom," vyjmenovala Masiová.

Hodí se i na hubnutí

Jako poslední experti připomínají, že jsou třešně fantastickým občerstvením na hubnutí, neboť mají vysoký obsah vlákniny a vody. Navíc přirozená sladkost třešní dokáže uspokojit touhu mlsat bez přebytečného množství kalorií. Zasytí na delší dobu, a proto jsou vhodnou formou svačiny mezi velkými jídly.

V Česku bude letos menší úroda třešní. Oblíbené jsou jejich samosběry (6/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.