Ceny v Turecku jsou mimo, rozčilují se lidé. Sdílejí účtenky z populárních letovisek

Rozčílení občané se rozhodli sdílet účtenky z restaurací na sociální síti, na instagramu kvůli tomu dokonce vznikl speciální profil. V jednom z hotelů v Bodrumu například zaplatili v přepočtu 223 korun za dvě 1,5litrové vody. Půllitrovka pak stála zhruba 70 korun. V městě Çeşme si pro změnu za pět kopečků zmrzliny účtovali 695 korun.

Další člověk se pak rozhořčil nad cenou předkrmů z restaurace v izmirské čtvrti Üçkuyular. "Říct si o 200 lir (zhruba 139 korun, pozn. red.) za lžičku předkrmu je absurdní. Pokud budou podniky takto pokračovat, za chvíli jim přestanou chodit zákazníci," uvedl.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený İzmir35hesap (@izmir35hesap)

Ceny restaurací a hotelů vzrostly podle portálu Bloomberg v průměru o 91 % oproti minulému roku, čímž překonaly celkovou inflaci, která se v Turecku vyšplhala na ohromných 71,6 %. "Restaurace využily inflaci jako záminku k tomu, aby zvýšily ceny," uvedl bývalý turecký bankéř Murat Yavuz.

Mnozí lidé tak z těchto důvodů odjíždějí na dovolenou raději do sousedního Řecka. "Ztratili jsme naši cenovou výhodu," řekl výkonný ředitel Asociace cestovních kanceláří. Dodal, že na řecký ostrov Samos, který leží těsně u hranic s Tureckem, přijede až 150 000 Turků. V minulém roce to bylo zhruba 40 000.

[chooze:article;value:564875]

Jeden z tureckých turistů přidal na instagram fotku účtenky právě z Řecka, kde navštívil restauraci servírující mořské plody. Celková částka, kterou zaplatil, činila zhruba 1 500 korun. Uživatelé v komentářích následně pro porovnání uvedli, že za podobné položky, mezi nimiž byl například humr či krevety, zaplatili v Turecku zhruba 3 800 korun.

Obliba exotických destinací roste, lidé neváhají za drahé dovolené utrácet (02/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.