Vedro v Řecku už se nedá vydržet. Vláda zakazuje některé činnosti

Řecko tento týden čekají opravdu extrémní teploty. V některých částech země dosáhne odpolední teplota 42 až 43 stupňů Celsia, uvedl web Ekathimerini.

Vláda proto nařídila některým firmám, aby tento týden nedovolily svým zaměstnancům vykonávat těžké venkovní povinnosti během odpoledních hodin. Konkrétně od 12 do 17 hodin, a to až do pátku. V těchto hodinách by neměli pracovat například stavitelé, doručovatelé jídla, kurýři nebo lodníci, uvedlo ministerstvo práce.

Meteorologové tvrdí, že do konce měsíce teploty v zemi příliš neklesnou. Vzhledem k tomu, že ve většině Řecka prší v těchto měsících jen velmi málo nebo spíše neprší vůbec, tak se mnoho ostrovů potýká i s nedostatkem vody.

[chooze:article;value:564283]

​"Občas mě bolí hlava, mám závratě a rozmazané vidění," popsala například 44letá Adamantia Krassaová, která uklízí ulice. "Myslím, že v tak vysokých teplotách bychom měli po určité hodině přestat pracovat," dodala.

Extrémní požáry

Zemi také trápí množství požárů. Během června řešili tamní hasiči rekordní počet ohňů. Konkrétně bylo během letošního června spáleno pětkrát více půdy, než byl průměr v letech 2010 až 2024. Celková spálená plocha je zhruba 9 800 hektarů. 

Požáry se vymykají kontrole také v Bulharsku, které muselo o pomoc požádat další evropské státy. Česká republika tuto žádost rychle vyslechla, a ve středu tak do Bulharska zamířily dva vrtulníky pro letecké hašení. Více informací najdete v tomto článku na TN.cz

Takto hořelo na začátku července na řeckém ostrově Zakynthos: 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.