FBI už ví, kdo chtěl zabít Donalda Trumpa. Střílel mladý republikán

Spojené státy zaskočil v sobotu odpoledne útok na prezidentského kandidáta Donalda Trumpa. Na něj při mítinku v pensylvánském Butleru několikrát vystřelil střelec, který se ukrýval na střeše mimo areál, kde se akce konala. Trumpa střelec zasáhl do ucha a vážně poranil několik lidí, z nichž jeden později zemřel. Útočníka zlikvidovali agenti, kteří dohlíželi na bezpečnost akce.

Trump vyvázl jen s roztrženým uchem. Hned po výstřelu jej odvedli členové ochranky. Agenti FBI po zneškodnění střelce začali také prohledávat okolí areálu, aby zjistili, jestli byl střelec skutečně sám a jestli nezanechal na místě pro všechny případy bombu. "Jedná se o standardní postup, při kterém prohledáváme všechna podezřelá zavazadla. Jedno takové měl podezřelý u sebe," řekl podle portálu CNN agent FBI Kevin Rojek.

[chooze:article;value:564710]

​FBI také usilovně pracovala na zjištění identity střelce. K tomu využila zejména biometrická data a DNA analýzu. Střelec totiž u sebe neměl žádné doklady. Podle Rojeka už identitu tajné služby mají. Jednalo se o 20letého Thomase Matthewa Brookse z Pensylvánie, píše agentura AP.

Stejně tak tajné služby pracují na zjištění motivu. "Snažíme se zjistit spoustu informací. Chvíli nám potrvá, než budeme moci potvrdit, jestli to byl čin osamělého střelce," řekl pensylvánský vyšetřovatel George Bivens. FBI případ vyšetřuje jako pokus o vraždu.

​Brooks byl podle zjištění tajných služeb registrovaným voličem Republikánské strany, za níž kandiduje i Trump. Zároveň však v den zvolení Bidena prezidentem údajně daroval drobnou částku progresivnímu politickému hnutí, které se neshodovalo s konzervativní politikou Republikánů.

Podle předběžných závěrů selhala ochranka, která dostatečně nezajistila areál. "Je překvapivé, že útočník měl dost času na to, aby vypálil několik ran, aniž by ochranka zjistila, odkud střílí. Čeká nás dlouhé vyšetřování, které může zabrat dny, týdny i měsíce," dodal Rojek.

Trump je po atentátu kromě natrženého ucha v pořádku. Po ošetření vyrazil soukromým letadlem v doprovodu ochranky do Newarku, kde v nedalekém Bedminsteru vlastní golfový klub. Právě tam hodlal strávit noc.

Trumpovo velké vítězství. Nejvyšší soud mu přiřkl imunitu:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.