Červená je jenom barva, myslí si řada cyklistů. Ohrožují tak nejen své životy

Auta zastaví na červenou, ale cyklista pokračuje dál. Na českých silnicích jde o poměrně častý úkaz. Štábu televize Nova se podařilo dokonce natočit dva cyklisty, kteří na červenou vjeli do křižovatky, omezili auto a ohrozili ženu s dítětem na přechodu pro chodce.

"Pro všechny účastníky silniční dopravy platí jedno, a to samé pravidlo. To znamená, jestli jsem chodec nebo jsem cyklista, tak pro mě rovněž platí třeba červená na semaforu," zdůraznil dopravní expert Igor Sirota.

"Velice častým nešvarem cyklistů je, že přijedou na křižovatku na červenou, odbočují třeba doprava a vmáčknou se mezi auta, která jedou na zelenou. Což jim samozřejmě zdaleka ne vždy vyjde. A navíc ti řidiči s tím nepočítají," uvedl dopravní expert Roman Budský.

[chooze:article;value:562161]

​Za projetí na červenou jim hrozí pokuta až 25 tisíc, ale i odebrání řidičského průkazu. V případě zavinění nehody může cyklista platit i víc než jen pokutu, protože na kolo nemá povinné ručení.

Cyklisté se často snaží vyhnout červené také tím, že najedou ze silnice na chodník a pokračují na kole přes přechod pro chodce. Ani to ale není správně. Na přechodu by měl cyklista sesednout z kola a vést ho.

"My od ledna do června letošního roku evidujeme přibližně 1 900 nehod s účastí cyklisty, kdy 1 300 z nich zavinili sami cyklisté," sdělila policejní mluvčí Hana Rubášová.

Nejčastěji je prý na vině nepřiměřená rychlost, ale také nevěnování se řízení. Stejně jako někteří řidiči cyklisté prý často telefonují, hledají v mapách a podobně. Jen letos už na silnicích zemřela dvacítka lidí na kolech, z toho v pěti případech na křižovatkách.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.